eur:
390.77
usd:
364.76
bux:
68334.65
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Annalena Baerbock és Robert Habeck, a német Zöldek társelnökei, Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje, valamint Christian Lindner, a Szabad Demokrata Párt (FDP) elnöke (b-j) a pártok közötti koalíciós megállapodás bejelentésére érkezik Berlinben 2021. november 24-én.
Nyitókép: MTI/AP/Markus Schreiber

Jön a nagy bejelentés: megszületett a megállapodás a német költségvetés megmentéséről

Szinte valamennyi mérvadó hírportál gyorshírben jelentette, hogy Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár, Robert Habeck zöldpárti gazdasági miniszter, valamint a szabad demokrata Christian Lindner pénzügyminiszter megállapodott az alkotmánybíróság november közepén hozott határozata nyomán keletkezett, 60 milliárd eurós költségvetési hiány fokozatos "pótlásáról".

Konkrét részletek egyelőre nem ismeretesek, azokat a számos esetben éjszakába nyúló maratoni válságtanácskozások résztvevői a jelenlegi forgatókönyv szerint pontban déli 12 órakor ismertetik. Az idő szorít, mert – ugyancsak az előzetes napirend szerint – egy órával később a kancellár az Európai Unió csúcstalálkozójával kapcsolatos kormánynyilatkozatot ismertet.

A délre várt sajtótájékoztatón feltehetőleg Scholz, Habeck és Lindner ismerteti azokat a kompromisszumokat, amelyek a költségvetés ideglenes szanálását célzó terveket vázolják. A karlsruhei alkotmánybíróság november közepén hozott határozatából következően a 60 milliárd eurós hiányból a jövő évre vonatkozóan sürgősen 17 milliárd eurós részt kell megtakarítani.

Mindez az elmúlt hetekben rendkívüli vitához vezetett a három koalíciós párt között. A többi között felmerült az alkotmányban is rögzített, az új hitelek felvételét tiltó, úgynevezett adósságfék ideiglenes felfüggesztése. Erre az alaptörvény szerint rendkívüli válsághelyzet esetén van lehetőség, de miközben Scholz és Habeck támogatta, Lindner pénzügyminiszter ellenezte ezt.

A megtakarítások lehetséges opciójaként merült fel a többi között több fontos beruházás elhalasztása, a klímavédelemre fordítandó kiadások jelentős mérséklése, továbbá a szociális kiadások csökkentése is. Ez utóbbit a kancellár határozottan ellenezte, míg fő szószólója a pénzügyminiszter volt. Ugyancsak a megtakarítások között merült fel az Ukrajnának nyújtandó, a közelmúltban 8 milliárd euróra emelt támogatások megfelezése.

A bejelentett hivatalos tájékoztató után a három párt koalíciós bizottságai üléseznek. Ha minden a forgatókönyv szerint zajlik, a tervezetet még az idén napirendre tűzheti a parlament költségvetési bizottsága. Januárban pedig a Bundestag dönthet a 2024-es költségvetésről, amelyre azután zöld jelzést adhat a parlament felsőháza, az úgynevezett szövetségi tanács.

A november közepén született alkotmánybírósági határozat nyomán tovább csökkent a hárompárti koalíció, de különösen Olaf Scholz támogatottsága. Elemzők szerint a kompromisszumos költségvetési döntés átmenetileg erősítheti a a kormányzásának félidejéhez érkezett koalíció helyzetét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×