eur:
389.26
usd:
360.91
bux:
68470.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Izraeli légicsapás a Gázai övezetben Dél-Izraelből nézve 2023. december 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Leo Correa

Kiszivárgott: Izrael így tervezi Gáza jövőjét

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök titokban felállított a belső szövetségi köréből egy kis létszámú csapatot, amely a háború utáni Gáza terveit készíti elő.

Elemzők beszéltek már arról, hogy a jelek szerint Izraelnek nincs konkrét elképzelése arra, mi lesz a Gázai övezetben, ha sikerülne elpusztítaniuk vagy legalább kiűzniük onnan a Hamászt, illetve hogy ez számos veszéllyel járhat. Úgy tűnik, a politikai vezetés nemrég jutott el arra a szintre, hogy terveket vázoljon fel a folytatásra.

Miután az övezet déli részén vadásznak már az IDF katonái a Hamász-harcosokra, akik közül izraeli beszámolók szerint sokan feladták magukat, illetve miután Benjamin Netanjahu vasárnap fegyverletételre szólította fel a szervezetet, kiderült: az izraeli miniszterelnök felkérésére titokban már működik egy csoport, amely a Gázai övezet háború utáni helyzetének kidolgozásával foglalkozik.

A Times of Israel cikke a Channel 13 értesülésére hivatkozik, amely szerint a csoportot Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó és Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszter vezeti, a tagok között pedig jelen vannak az Izraeli Védelmi Erők (IDF), a Moszad és a belbiztonságért felelős Shin Bet képviselői is. Az ülésekre többször meghívták Mike Herzogot, az Egyesült Államok izraeli nagykövetét is. Állítólag

már négyszer üléseztek, és a következő tárgyalásra a héten kerül sor.

Egy magas rangú tisztviselő arról nyilatkozott, hogy Izrael "informálta az amerikaiakat a csapat létezéséről, és a Biden-kormányzat számára fontos, hogy Jeruzsálem terjesszen elő egy tervet a következő időszakra".

Ismert, Washington valóban nyomást gyakorolt Izraelre egy ilyen terv kidolgozása érdekében, és úgy tudni, azt szeretné elérni, hogy Izrael mielőbb lezárja a háborút, amelyet a Hamász október 7-i támadása váltott ki, és immár harmadik hónapja tart.

Netanjahu korábban arról beszélt, hogy Izrael határozatlan idejű biztonsági jelenlétet fog fenntartani Gázában, az izraeli tisztviselők pedig egy ütközőzóna létrehozásáról beszéltek, amely távol tartaná a gázaiakat az izraeli határtól, de ezt az Egyesült Államok ellenzi. Izraeliek eddig kizárták, hogy a Hamász által 2007-ben Gázából kiszorított, de Ciszjordánia félig autonóm területeit irányító Palesztin Hatóság bármilyen szerepet vállalhasson az övezetben.

Eközben az Egyesült Államok vezető tisztségviselői arról beszéltek, hogy nem engedhető meg Izraelnek, hogy ismét elfoglalja Gázát, vagy hogy tovább szűkítse az amúgy is kis területet. Többször szorgalmazták a nemzetközileg elismert Palesztin Hatóság esetleges visszatérését és a béketárgyalások újraindítását, amelyek célja egy palesztin állam létrehozása Izrael mellett.

A mostani értesülés szerint Ron Dermer miniszter arról beszélt a csoport egyik találkozóján, hogy radikális változásra lenne szükség a Palesztin Hatóságban, ugyanis ezen "kulturális változások" nélkül Izrael ellenséges lakossággal találja majd szemben magát.

(A nyitóképen: Izraeli légicsapás a Gázai övezetben Dél-Izraelből nézve 2023. december 7-én.)

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában délutánra már határozott pluszban vannak a tőzsdék és Amerikáabn is folytatódhat az emelkedés. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telik a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×