eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
21 October 2021, Berlin: Olaf Scholz (3rd from left), SPD candidate for Chancellor and Federal Minister of Finance, talks with Robert Habeck (3rd from right), Federal Chairman of the Green Party, at the meeting venue for the coalition negotiations. The coalition negotiations between the SPD, FDP and Alliance 90/The Greens to form a government after the federal elections begin today. Photo: Christophe Gateau/dpa (Photo by Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images

Válságtanácskozás Berlinben: eleshetnek a szociális kiadások és a klímavédelmi ráfordítások is

Rohammunkában kell újraírni a 2024-es német költségvetést, még mindig keresik, hogy mivel lehet a legkevésbé fájdalmas módon befoltozni a hatvanmilliárd eurós lyukat.

Három hónappal ezelőtt még egészen más idők jártak Németországban. Augusztus legvégén a szociáldemokrata kancellár, a zöldpárti gazdasági, valamint a szabad demokrata pénzügyminiszter még meglehetős derűlátással offenzívát indított a növekedés előmozdítására. Ennek részeként a többi között adókönnyítéseket, a klímavédelmet célzó beruházásokat helyeztek kilátásba, továbbá döntöttek arról is, hogy megemelik a szociális támogatások egy részét. Most mindennek ellenkezőjéről tartanak válságtanácskozást, azaz a megszorításokról, a beruházások drákói visszafogásáról és nem utolsósorban a szociális kiadások csökkentéséről.

A válságtanácskozás fontosságát mi sem jelzi jobban annál, hogy a klímavédelem élharcosának számító Robert Habeck gazdasági miniszter ezért még áldozatot is hozott. Lemondott ugyanis arról, hogy hétfőn Dubajba utazzon az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozójára – a híradások szerint ezt a kancellár kifejezett kérésére tette. Olaf Scholz ugyanis közölte vele, hogy nem nélkülözheti őt az égető költségvetési tárgyalásokon. A sors iróniája, hogy a kancellár épp a múlt hét végén tért vissza Dubajból, ahol a klímavédelem érdekében jelentős német pénzügyi felajánlást tett.

A drákói megszorítások azt követően váltak elkerülhetetlenné, hogy a karlsruhei alkotmánybíróság egyes korábbi kormányzati pénzügyi intézkedéseket alkotmányellenesnek minősítő határozata nyomán a költségvetésben 60 milliárd eurós hiány keletkezett. A "lyukat" a koalíció most az elkövetkező évekre kiható megszorító intézkedésekkel, valamint az új hitelfelvételeket tiltó, úgynevezett adósságfék ideiglenes hatályon kívül helyezésével igyekszik kiküszöbölni

Mind az ARD, mind a ZDF közszolgálati rádió és televízió, valamint több más hírportál is egybehangzóan számolt be arról, hogy Scholz, Habeck és Christian Lindner válságtanácskozására a hét első felében kerül sor. A koalícióra rendkívüli nyomás nehezedik az ellenzék, mindenekelőtt annak vezető ereje, a CDU/CSU konzervatív pártszövetség részéről. Friedrich Merz CDU-elnök ismét leszögezte, hogy követelik az adósságfék érvényben tartását.

A pártszövetség nevében ugyanakkor Merz előállt azzal a követeléssel is, hogy a kormány mondjon le a szociális támogatások egy részéről. A pártelnök konkrétan azt sürgette, hogy

helyezzék hatályon kívül azt a döntést, amelynek alapján januártól az eddigi 502 euróról 563 euróra növelik az arra leginkább rászorulóknak, illetve a létminimum alatt élőknek, elsősorban a munkanélkülieknek nyújtandó havi szociális támogatást.

Az úgynevezett Bürgergeld 2022 végén a korábbi Hartz-IV támogatást váltotta fel. A kormánynak – mint Merz hangoztatta – még kereken négy hete van arra, hogy meghozza ezt a döntést. A CDU elnöke, egyben potenciális kancellárjelöltje szerint a munkaügyi miniszter ezt "nyugodtan megteheti", mivel az még nem szerepel a hivatalos közlönyben. Indokként hozta fel azt is, hogy a támogatás összegének emelése az eddiginél is kisebb mértékben ösztönöz a munkavállalásra. Felvetette annak megfontolását is, hogy az Ukrajnából érkezett menekültek ne részesülhessenek "azonnal" a Bürgergeldet jelentő támogatásban.

Elutasította Merz indítványát a szociáldemokrata SPD társelnöke. Saskia Esken szerint pártja számára elfogadhatatlan, hogy a legszegényebbeken takarékoskodjanak. Alternatívaként említette ugyanakkor annak megvizsgálását, hogy a gazdagabbak miként tudnak erősebben részt venni a tehervállalásban.

Ami a súlyos költségvetési válságból való kiútkeresést jelenti, az idő szorít a kormánykoalíció számára. Ha a 2024-re szóló költségvetés tervezetét még ebben az évben a parlament elé kívánják terjeszteni, a három koalíciós pártnak erről előbb egymás között kell megállapodni.

A pénzügyminiszter vezette Szabad Demokrata Párt a drákói megszorítások legerőteljesebb szorgalmazója. A pártelnök-pénzügyminiszter, Christian Lindner a Funke médiacsoport lapjaiban megjelent interjújában a 2024-es költségvetés hiányosságainak megszüntetése érdekében említette az alternatívák között a szociális, valamint a klímavédelem finanszírozására tervezett kiadások csökkentését is. A szociális kiadások kapcsán konkrétan utalt a Bürgergeld tervezett emelésének hatályon kívül helyezésére. Említtette továbbá bizonyos nemzetközi pénzügyi segélyek csökkentését, valamint meghatározott finanszírozási programok törlését. A nemzetközi pénzügyi segélyek megnyirbálásával kapcsolatban arra utalt, hogy Németország élen jár a fejlesztési együttműködésben és a klímavédelem nemzetközi finanszírozásában.

Szavai szerint az ország "boldogan maradhatna az első helyen, de talán csökkenthető lenne a különbség a második helyhez képest." A cél egy méltányosabb nemzetközi tehermegosztás lehet – tette hozzá. A miniszter kijelentette ugyanakkor, hogy nem lesz megszorítás a védelmi kiadásokban.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×