eur:
388.83
usd:
360.17
bux:
68177.9
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Japán Meteorológiai Ügynökség Himavari-8 nevű időjárási műholdja által készített, a japán Nemzeti Információs és Kommunikációs Technológiai Intézet (NICT) által közreadott kép egy tenger alatti vulkán kitöréséről (j, középen) a Csendes-óceán déli térségében fekvő Tonga közelében 2022. január 15-én. Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint 1,2 méteres cunamit figyeltek meg Tonga fővárosában, Nukualofában.
Nyitókép: MTI/AP/Nemzeti Információs és Kommunikációs Technológiai Intézet (NICT)

"Kailasai Egyesült Államok" - Az év sztorija: nem létező országgal szerződött egy magas rangú vezető Paraguayban

Paraguayban elbocsátottak egy magas rangú tisztviselőt, mert egy nem létező ország állítólagos képviselőivel írt alá egy olyan memorandumot, amely diplomáciai kapcsolatok létesítését szorgalmazta a felek között.

Arnaldo Chamorro, a mezőgazdasági minisztérium volt kabinetfőnöke maga jelentette be a sajtónak, hogy előző nap elbocsátották, mert októberben megállapodást írt alá egy állítólagos dél-amerikai szigetország, a "Kailasai Egyesült Államok" képviselőivel.

"Ellátogattak hozzánk, és elmondták, hogy együttműködést szeretnének Paraguayjal, erről több projektet is bemutattak, mi meghallgattuk őket, és ennyi volt" - magyarázta a történteket a leváltott tisztviselő. Hozzátette: a két "küldöttet" még a miniszter, Carlos Gimenez is fogadta egy rövid időre. A minisztérium által lepecsételt emlékeztetőben a volt kabinetfőnök azt írta: gratulál a "tiszteletreméltó Nithyananda Paramashivamnak, a Kailasai Egyesült Államok uralkodójának, és nagyra értékeli tevékenységét, amellyel gazdagította a hinduizmust és az emberiséget, valamint hozzájárult a Paraguayi Köztársasággal való kapcsolatok kialakításához".

A tisztviselő végül azt az ajánlást tette, hogy "Paraguay kormánya vizsgálja meg a diplomáciai kapcsolatok felvételét a Kailasai Egyesült Államokkal, és támogassa szuverén államként való felvételét a különböző nemzetközi szervezetekbe, köztük az ENSZ-be".

Számos paraguayi médium szerint a szóban forgó Kailasa "uralkodója" valójában egy indiai állampolgár, akit hazája igazságszolgáltatása köröz.

A minisztérium sajtóközleményben elítélte volt köztisztviselője "eljárási hibáit" egy olyan dokumentummal kapcsolatban, amely "nem tekinthető hivatalosnak", és amelyet "felhatalmazás (...) vagy a szükséges hatáskör nélkül" készítettek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×