eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nagybánya, 2016. július 18.Catalin Chereches, az erdélyi Nagybánya előzetes letartóztatásban levő polgármestere, miután letette hivatali esküjét a nagybányai polgármesteri hivatalban 2016. július 18-án. Cherechest, akit a szamosújvári börtönből kísértek rendőrök az önkormányzati ülésre, a román korrupcióellenes ügyészség vette őrizetbe április végén többrendbeli megvesztegetés elfogadása gyanújával. Előzetes letartóztatásba helyezték, így a börtönből nyerte meg a június 5-i önkormányzati választáson sorozatban a második polgármesteri mandátumát. (MTI/EPA/Mircea Rosca)
Nyitókép: MTI/EPA/Mircea Rosca

Németországig jutott a szökevény román polgármester

Németországban tartóztatták le a német hatóságok Nagybánya korrupció miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélt polgármesterét, Catalin Cherechest, aki pénteken külföldre szökött - közölte kedden este a román rendőrség tájékoztatása alapján az Agerpres hírügynökség.

A német rendőrök kedden a bajorországi Augsburg városában fogták el és tartóztatták le az erdélyi város elöljáróját, aki ellen szombaton nemzetközi elfogató parancsot adott ki a román rendőrség - áll az országos rendőrfőkapitányság Agerpres által idézett tájékoztatásában.

Mint írták, német, magyar, osztrák és olasz kollégáikkal együttműködve próbálták felderíteni a román politikus hollétét, akit a külföldi partnerek találtak meg és tartóztattak le.

Catalin Chereches pénteken a Pete-Csengersima határátkelőn egy rokona útlevelével szökött Magyarországra a román hatóságok elől, mielőtt aznap a Kolozsvári Táblabíróság többrendbeli csúszópénz elfogadása miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

A nagybányai politikus szökése miatt Catalin Predoiu belügyminiszter vasárnap leváltotta Victor Stefan Ivascu rendőrfőbiztost, a határrendőrség parancsnokát és három helyettese közül kettőt.

Emellett elrendelte, hogy a tárca ellenőrző testülete vizsgálatot folytasson a határrendészet máramarosi regionális parancsnokságán és a petei határátkelőnél, megállapítandó, hogy milyen mulasztások következtében távozhatott Romániából a hatósági felügyelet alatt álló polgármester, "ideiglenesen meghiúsítva büntetőjogi felelősségre vonását". A Cherechest szállító taxit ellenőrző határrendész ellen fegyelmi eljárás indult.

Alina Gorghiu román igazságügyi miniszter bejelentése szerint szökése miatt tovább súlyosbodhat Chereches büntetése. A román képviselőház hétfőn elfogadta azt a törvényt, miszerint 6 hónaptól 3 évig terjedő időtartammal növelhető azon jogerősen elítélt személyek börtönbüntetése, akik megszöknek a szabadságvesztés végrehajtása elől. A jogszabály kihirdetése után lép hatályba.

A több román pártot is megjárt, magyarellenes megnyilvánulásairól is ismert Catalin Chereches 2011 óta Nagybánya polgármestere.

A 2016-os romániai önkormányzati választásokon a DNA vádemelése ellenére a nagybányaiak 70 százaléka rá szavazott. Rendőri kísérettel vitték a szamosújvári börtönből a nagybányai önkormányzat alakuló ülésére, hogy letegye a polgármesteri esküt. 2020-ban újabb polgármesteri mandátumot szerzett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×