eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nagybánya, 2016. július 18.Catalin Chereches, az erdélyi Nagybánya előzetes letartóztatásban levő polgármestere, miután letette hivatali esküjét a nagybányai polgármesteri hivatalban 2016. július 18-án. Cherechest, akit a szamosújvári börtönből kísértek rendőrök az önkormányzati ülésre, a román korrupcióellenes ügyészség vette őrizetbe április végén többrendbeli megvesztegetés elfogadása gyanújával. Előzetes letartóztatásba helyezték, így a börtönből nyerte meg a június 5-i önkormányzati választáson sorozatban a második polgármesteri mandátumát. (MTI/EPA/Mircea Rosca)
Nyitókép: MTI/EPA/Mircea Rosca

Leváltották a román határrendőrség vezetőit a polgármester szökése miatt

Nagybánya magyarellenességéről is ismert polgármesterét korrupcióért ítélték el, mégis Magyarországra tudott szökni - most a határrendőrség felelhet a sikeres szökésért.

Leváltották Romániában Victor Stefan Ivascu rendőrfőbiztost, a határrendőrség parancsnokát és három helyettese közül kettőt, amiért menedzseri tevékenységük "felületessége" lehetővé tette a korrupcióért elítélt Catalin Chereches nagybányai polgármester külföldre szökését, súlyosan károsítva ezáltal a jogegyenlőség elvét és az intézmény hitelét.

Erről vasárnap este adott ki közleményt Catalin Predoiu belügyminiszter, ugyanakkor elrendelte, hogy a tárca ellenőrző testülete vizsgálatot folytasson a határrendészet máramarosi regionális parancsnokságán és a - magyarországi Csengersimával közúti összeköttetést teremtő - petei határátkelőnél, megállapítandó: milyen mulasztások következtében távozhatott Romániából a hatósági felügyelet alatt álló nagybányai polgármester, "ideiglenesen meghiúsítva büntetőjogi felelősségre vonását".

A belügyminiszter a - hatósági felügyelet megszervezésében is illetékes - belügyi titkosszolgálat (DGPI) Máramaros megyei vezetőjét és a speciális műveleti egység - a kolozsvári táblabíróságnak rendőri támogatást biztosító - regionális vezetőjét is leváltotta Chereches szökése miatt.

A belső elhárításként működő DGPI országos vezetésének hatékonyságáról december 6-ig kell jelentést készíteniük a román rendőrség vezetőinek.

Ahogy azt korábban az Infostart is megírta, Nagybánya polgármesterét csúszópénz többrendbeli elfogadása miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a kolozsvári táblabíróság. A jogerős ítéletet pénteken hirdették ki, de Chereches aznap reggel egy férfi rokonának érvényes személyi igazolványát felmutatva a petei határátkelőn keresztül elhagyta az országot. Ezt a határrendészet most leváltott parancsnoka jelentette be szombati sajtótájékoztatóján.

Ivascu közölte: fegyelmi vizsgálat indult a határrendész ellen, aki a kérdéses személygépkocsiban utazók okmányait ellenőrizte, ugyanakkor megjegyezte, hogy Chereches hasonlít ahhoz a rokonhoz, akinek a személyi igazolványát használta.

A szökésben lévő nagybányai politikus ellen nemzetközi körözést adtak ki.

(Nyitókép: Catalin Chereches, Nagybánya polgármestere, miután letette hivatali esküjét a nagybányai polgármesteri hivatalban 2016. július 18-án.)

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×