eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Nagybánya, 2016. július 18.Catalin Chereches, az erdélyi Nagybánya előzetes letartóztatásban levő polgármestere, miután letette hivatali esküjét a nagybányai polgármesteri hivatalban 2016. július 18-án. Cherechest, akit a szamosújvári börtönből kísértek rendőrök az önkormányzati ülésre, a román korrupcióellenes ügyészség vette őrizetbe április végén többrendbeli megvesztegetés elfogadása gyanújával. Előzetes letartóztatásba helyezték, így a börtönből nyerte meg a június 5-i önkormányzati választáson sorozatban a második polgármesteri mandátumát. (MTI/EPA/Mircea Rosca)
Nyitókép: MTI/EPA/Mircea Rosca

Polgármester lehetett volna Nagybányán egy magyar politikus, de a románt választották meg

Ioan Doru Dancus alpolgármester lett Nagybánya ideiglenes polgármestere, miután Pap Zsolt István RMDSZ-es alpolgármester nem kapott elegendő támogató szavazatot az erdélyi város képviselő-testületének hétfői rendkívüli ülésén.

A máramarosi megyeszékhelyen titkos szavazással döntöttek az önkormányzati képviselők arról, hogy ki veszi át a polgármesteri hatásköröket a várhatóan 2024 szeptemberében tartandó önkormányzati választásokig.

Azért kellett ügyvivő polgármestert választani, mivel az eddigi elöljárót, Catalin Cherechest november 24-én csúszópénz többrendbeli elfogadása miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Kolozsvári Ítélőtábla. Az aznap külföldre szökő Cherechest négy napra rá Augsburgban vették őrizetbe a német rendőrök. A Máramaros megyei prefektúra november 29-én döntött polgármester mandátumának megszüntetéséről.

A képviselő-testület ülése előtt hétfőn a jogi szakbizottság is ülésezett, és elfogadta, hogy a korábban - egy 2020-as önkormányzati döntéssel - Catalin Chereches helyettesévé kinevezett Ioan Doru Dancus helyét a másik alpolgármester, az RMDSZ-es Pap Zsolt István vegye át. A határozattervezetet az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR), és a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) egy-egy képviselője kezdeményezte.

A képviselő-testület ezt követő ülésén a 23 önkormányzati képviselőből 15 volt jelen, a Koalíció Máramarosért szövetség - amelynek színeiben Chereches és Dancus is mandátumot nyert - tanácsosai távol maradtak. A titkos szavazáson a határozattervezet tíz támogató és öt elutasító szavazatot kapott, elfogadásához 12 támogató szavazatra lett volna szükség.

Pintér Zsolt, az RMDSZ Máramaros megyei szervezetének elnöke, nagybányai önkormányzati képviselő az MTI-nek elmondta:

az átszavazások miatt nem sikerült megszerezni a szükséges 12 szavazatot, de az RMDSZ-t támogató tíz voks is "jó jel".

"Ez nem a mi játékunk, nem mi találtuk ki, hogy leváltsuk a jelenlegi ideiglenes polgármestert, nem mi javasoltuk magunkat, de ha már így történt, helyt álltunk. És helyt is állt volna Pap Zsolt István alpolgármester, ahogy eddig is mindig helyt állt a város vezetésében. És bizonyára sokkal nagyobb stabilitást tudott volna kieszközölni, mint a jelenlegi helyzet, amikor folytatódik a régi rendszer" - mondta Pintér.

Hangsúlyozta, az RMDSZ fő prioritása az volt, hogy létrejöjjön egy stabil többség, és megtartsa az alpolgármesteri tisztséget, és utóbbi meg is valósult. "De a harc még hosszú lesz" - összegzett a megyei elnök a Chereches által hátrahagyott nehéz anyagi helyzetre utalva.

A 23 tagú testületben az RMDSZ-nek két képviselője van: Pintér Zsolt és a 2020-ban alpolgármesterré választott Pap Zsolt István. Utóbbit tavaly szeptemberben Catalin Chereches megfosztotta alpolgármesteri hatásköreitől, mivel szerinte engedélyezte a gesztenyefesztiválon jelen lévő székelyföldi árusok "kürtőskalács" feliratát. A polgármester a magyar feliratokat román zászlóval takarta le.

Az RMDSZ-es tisztségviselő ennek ellenére továbbra is ellátja alpolgármesteri teendőit, és ígérete szerint a továbbiakban is ezt teszi majd.

Címlapról ajánljuk
A fogyasztóbarát otthonbiztosítások lehetnek a következő hetek nagy nyertesei

A fogyasztóbarát otthonbiztosítások lehetnek a következő hetek nagy nyertesei

Még el sem kezdődött, de már egyre többen érdeklődnek a kormány márciusra meghirdetett lakásbiztosítási kampánya iránt, ami azt jelzi, hogy megmozdulhat a piac – mondta az InfoRádióban a CLB Független Biztosítási Alkusz kommunikációs igazgatója. Németh Péter emlékeztetett: március 1. és március 31. között bárki felmondhatja, illetve lecserélheti a lakásbiztosítását, függetlenül attól, hogy mikor van a szerződése évfordulója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×