eur:
389.8
usd:
363.73
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Politikai Közösség prágai csúcstalálkozóján 2022. október 6-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán-Michel budapesti találkozó - Gálik Zoltán: "kompromisszumra van lehetőség"

Budapesten tárgyal hétfőn Orbán Viktor miniszterelnökkel Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. A tanácskozás fő témája a decemberi uniós csúcs lesz. Gálik Zoltánt, a Corvinus Egyetem docensét kérdeztük.

Budapestre érkezik hétfőn az Európai Tanács elnöke, aki Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tárgyal a decemberi EU-csúcs előkészítéséről. Várhatóan napirendre kerül, hogy Orbán Viktor kemény hangú levelet írt hétfői tárgyalópartnerének, új Ukrajna-stratégiát sürgetve.

Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense az InfoRádióban emlékeztetett, december 14.én lesz a következő ET-ülés, ennek az előkészítése zajlik.

"Nem csak Orbán Viktorral, több más vezetővel is találkozik az elnök. A legfontosabb napirendi pont az Ukrajnának nyújtott támogatások, emellett más külpolitikai kérdésekről is lesz szó, például a közel-keleti segítségnyújtásban történő szerepvállalásról" - részletezte.

Ukrajna ügyében a docens figyelmeztetett, az ország megsegítéséhez meg kell emelni a költségvetési plafont, ami egyetértés híján áthúzódhat a jövő évre is akár, de az előkészítésnek így is folynia kell.

Hogy a tárgyalás szükségességében mennyire játszik szerepet az uniós források visszatartása, arról azt mondta, "egészen biztosan".

"Magyarország részére, amely forrásokat felfüggesztettek, továbbra is tárgyalás alatt tartjuk, és ebben a folyamatban mind az EU-nak, mind Magyarországnak vannak lezáratlan ügyei, amelyeket meg kell beszélni, Magyarország is vállalásokat tett a jogállamiság területén, illetve ezek a tárgyalások folyamatosan zajlanak" - fejtegette.

Hogy jobb-e Magyarország tárgyalási pozíciója, arról úgy vélekedett, az EU-nak szüksége lesz a magyar szavazatokra, mivel a plafonemeléshez egyhangúságra lesz szükség, de "kompromisszumra van lehetőség".

Közben arról is szólnak a hírek, hogy Kijev visszavonhatja a magyar részről sokat bírált nyelvtörvényt, ami egyébként - mint Gálik Zoltán rámutatott - az európai integrációs tárgyalásoknak is előfeltétele.

Érdekesnek nevezte, hogy a külpolitikai és katonapolitikai kérdések most már mennyire uralják az EU-vezetés egy-egy ülését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×