eur:
389.36
usd:
362.79
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sajtóértekezlete a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) varsói székházában 2023. október 12-én, három nappal a lengyel parlamenti választások előtt.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Tomasz Gzell

Újabb fejlemény a lengyel kormányalakítási keringőben

A kijelölt lengyel miniszterelnök pénteki sajtóértekezletén jelentette be, hogy jövő hét elején mutatja be új kabinetjének összetételét.

Az októberi lengyelországi választásokon legtöbb parlamenti mandátumot nyert, de önálló többséggel nem rendelkező Jog és Igazságosság (PiS) párt kormányfőjelöltje, Mateusz Morawiecki a Lengyel Ügyek Koalíciójának nevezett, általa épített politikai szövetségről beszélt a varsói Nemzeti Stadionban megrendezett sajtókonferencián. Azokat a programpontokat - köztük a biztonság- és agrárpolitikára vonatkozókat - mutatta be, amelyeket a koalíciójával megvalósítana.

Bejelentette: kabinetjének összetételét hétfőn mutatja be, aznap Andrzej Duda elnök be is iktathatja a kormányát. Közölte: ő maga és munkatársai több pártból származó, több tucat képviselővel egyeztettek a leendő kormány támogatásáról.

Mateusz Morawiecki megerősítette:

az ellenzéki tömörülések közül pénteken a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció vezetőivel találkozik.

Úgy ítélte meg, a Konföderációnak több közös témája van a PiS-szel, ilyen például a nemzeti szuverenitás kérdésköre. A Konföderáció a két fő parlamenti tömbön - a PiS-frakción, valamint a választásokon a második helyen végzett Polgári Koalíció által vezetett, összesen tizenegy pártból álló szövetségen - kívül áll. A Konföderáció egyik vezetője, Slawomir Mentzen eredetileg elutasította Mateusz Morawiecki meghívását az együttműködési tárgyalásokra.

Marek Sawicki, a széles ellenzéki tömbhöz tartozó Lengyel Parasztpárt (PSL) képviselője szerdán közölte:

az ő pártja, valamint a Szymon Holownia vezette Lengyelország 2050 tömörülés nem hajlandó egyeztetni Mateusz Morawieckivel az esetleges kormánykoalícióról

- a szintén ellenzéki Új Baloldal vezetése is hasonlóan nyilatkozott.

Mateusz Morawiecki a PSL-ről a pénteki sajtóértekezletén elmondta: az ő programjuk több pontban hozható közös nevezőre a PiS-ével, ezért "a PSL-nek érdemes elgondolkodnia azon, milyen szövetség teszi számára lehetővé programjának megvalósítását".

Rafal Bochenek, a PiS szóvivője pénteken elmondta, hogy a háttérben folytatott tárgyalások során a PSL egyes képviselői érdeklődnek a pártjával folytatandó együttműködés iránt.

Andrzej Duda elnök október 13-án bízta meg Mateusz Morawieckit kormányalakítással, az új kormánynak a beiktatást követő két héten belül bizalmat kell kérnie a szejmtől.

A PiS-nek 194 mandátuma, az ellenzéki koalíciónak együttesen 248 mandátuma van a 460 fős szejmben.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×