eur:
389.59
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Boris Pistorius német védelmi miniszter (j) egy Leopard 2A6 harckocsin a német hadsereg 203-as harckocsizó-zászlóaljánál, az augustdorfi Rommel tábornagy laktanyában tett látogatásán 2023. február 1-jén. A kormány döntése szerint Németország 14 Leopard 2A6 tankot szállít az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának, ezért a közelmúltban kinevezett Pistoriusnak bemutatják a típus képességeit.
Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

A drákói német pénzügyi alkotmánybírósági döntés Ukrajna támogatására is kihathat

Előre be nem jelentett látogatást tett a hét elején a német védelmi miniszter Kijevben. Boris Pistoriust további katonai támogatást, 1,3 milliárd eurós segélycsomagot ígért Ukrajnának. A miniszter szerint a német kormány ezzel is jelezni kívánja, hogy nem hagyja cserben az ostromlott országot. Egy berlini újség szerint azonban az alkotmánybíróság múltheti, 60 milliárd eurós költségvetési hiányt feltáró határozata az ígéret teljesítését is megkérdőjelezheti. A pénzügyi káosz a katonai segélyek terén is gondokat okozhat.

Az 1,3 milliárd eurós katonai segélycsomag egyebek mellett négy további IRIS-T légvédelmi rendszert, valamint húszezer darab 155 milliméter kaliberű tüzérségi lőszert és páncéltörő fegyvert tartalmaz.

Az Ukrajna által Németországtól korábban kért nagy hatótávolságú Taurus cirkálórakéták szállításáról - legalábbis a nyilvánosságnak szánva - nem esett szó.

A német kormány eredetileg 4 milliárd eurós segélyt irányzott elő 2024-re, Ukrajnának, amit a közelmúltban megduplázott, azaz 8 milliárd euróra emelt.

Pistorius látogatásáról az újabb segélyígéreteket kiemelve számolt be a német média. Egyedül a Der Tagesspiegel volt kivétel, kétségbe vonva az ígéret teljesíthetőségét.

Az újság emlékeztetett arra, hogy év eleji beiktatása óta Pistorius második látogatását tette Ukrajnában, ahol - mint fogalmazott - szívesen látott vendég.

Az újabb segélycsomagokkal Németország az Egyesült Államokat követően az ország második legnagyobb támogatója lett.

Sőt Kijevben a Der Tagesspiegel szerint úgy tudják, hogy Pistorius kezdettől fogva támogatta az említett Taurus robotrepülőgépek szállítását is, amit "főnöke", Olaf Scholz ellenez.

A kancellár ugyanis attól tart, hogy Ukrajna a 500 kilométer hatótávolságú rakétákat orosz területek ellen vetheti be.

Az újság Pistorius legújabb "ajándékának" tudta be a Kijevben bejelentett, 1,3 milliárd eurós katonai segély ígéretét. Utalt arra, hogy az, a további tüzérségi lőszereken kívül, Iris T-SLM légvédelmi rendszert is tartalmaz, amelyeket azonban még le kell gyártani, és 2025-ig nem szállíthatók le.

A Der Tagesspiegel szerint a miniszter ugyanakkor ukrán kollégájától, Rusztem Umerovtól, valamint Volodimir Zelenszkij elnöktől az is hallhatta, hogy Kijev elégedetlen a német kormány által bizonyos fegyverrendszerek szállításra vonatkozó "vörös vonal" miatt.

A fegyverszállításokkal kapcsolatos múlt heti parlamenti vitában a koalíciós pártok legtöbb felszólalója nem ellenezte a Taurusok esetleges szállítását sem.

A berlini lap szerint a vizit ellenére a német fegyversegély ingatag lehet. Ennek oka az alkotmánybíróság múlt heti döntése, amely megtiltotta a költségvetésben a koronavírus-járvány következményeinek ellensúlyozására szánt 60 milliárd euró más célokra előirányzott felhasználását.

A kormányt pedig ezáltal hosszabb távon is rendkívül szigorú megtakarításokra kényszeríti.

Mindez az említett 4 milliárd eurós katonai segély megduplázását előirányzó parlamenti döntést is érintheti

- vélekedett a berlini újság.

Egy, a lap által idézett konzervatív képviselő, a CDU védelempolitikai felelőse ugyanakkor a Der Tagesspiegelnek nyilatkozva úgy vélte, hogy katasztrofális következményei lehetnek annak, ha az Ukrajnának nyújtott segélyeket az általános megtakarítások részeként csökkentenék.

Hasonlóan fogalmazott a lapnak a koalíciós Zöldek Pártjának költségvetési felelőse is, aki szerint a nehéz pénzügyi helyzet ellenére is folytatni, sőt erősíteni kell Ukrajna a átfogó támogatását.

A képviselő szerint a segélyek fenntartására irányuló törekvés a "pénzügyi, egyben politikai káosz" ellenére is fennáll.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×