eur:
389.83
usd:
363.88
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Füst tör a magasba egy izraeli légitámadás után a Gázai övezetben a dél-izraeli Szderótből fotózva 2023. november 12-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 240 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. Palesztin vezetők szerint az izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma átlépte a 11 078-at a palesztinok lakta területeken.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

A fegyvernyugvás előtt tovább folynak a harcok Gázában

Az izraeli erők tovább harcolnak szerdán a csütörtöktől életbe lépő fegyverszünet előtt - jelentették be a katonai szóvivők.

Palesztin jelentések szerint az Izrael és Hamász közötti tűzszünet csütörtök reggel lép életbe, és addig az izraeli erők tovább tevékenykednek a Gázai övezet területén. Több légicsapást hajtottak végre, a katonákra tüzelő helyeknél megtámadták a terrorista infrastruktúrákat, és megöltek több palesztin fegyverest.

Célzott razziákat hajtottak végre a Dzsabálija menekülttábor északnyugati részén, ahol azonosították és megsemmisítették a Hamász megfigyelőit. Egy másik egység Bét Hanun környékén rajtaütött egy épületen, melyben sok fegyvert találtak.

Az izraeli hadsereg szóvivőjének tájékoztatása szerint a szárazföldi harcok kezdete óta mintegy négyszáz alagút-lejáratot tártak fel és semmisítettek meg az izraeli csapatok a Gázai övezetben.

A Hamász felszín alatti szerkezetei a civil lakónegyedek szívében helyezkedtek el, lakóházak, iskolák, kórházak, temetők és mezőgazdasági területek közelében.

„Ez a jelenleg megköthető legjobb üzlet” – nyilatkozta Efraim Halevi, a Moszad hírszerző szervezet volt főnöke a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek szerdán az Izrael és a Hamász között a túszok szabadon bocsátásáról kötött megállapodásról.

„Nagy nemzetközi nyomás nehezedik majd Izraelre, beleértve az Egyesült Államokat is.

Az amerikaiak is olyan lépésnek tekintik ezt a megállapodást, amely megerősíti a háború befejezésének szándékát” – hangsúlyozta Halevi.

„Ha teljes mértékben végrehajtják a lehetséges fogolycseréket, sokkal nehezebb lesz a hadjárat újraindítása, bár a miniszterelnök azt mondta, hogy addig folytatják, amíg a Hamász össze nem omlik” – tette hozzá Benjámin Netanjahu kormányfő kedd éjszakai kormányülésen elhangzott szavaira utalva.

Az izraeli légierő vadászgépei a libanoni síita Hezbollah célpontjait is támadták szerdán. A Hezbollah főtitkára, Haszan Naszrallah találkozott a Hamász magas rangú vezetőivel, Hálil al-Hijával és Oszama Hamdannal. „Hárman áttekintették a közelmúlt eseményeit, megvitatták az álláspontokat és a fejleményeket az ellenállás minden frontján, különösen a Gázai övezetben” – jelentették megbeszélésükről.

A Nidaa al-Vatan című libanoni újság hivatalos tájékoztatása szerint a gázai fegyverszünet Dél-Libanonra is vonatkozik, a Hezbollah betartja azzal a feltétellel, hogy Izrael is csatlakozik hozzá.

A Palesztin Nemzeti Hatóság egészségügyi minisztériumának jelentése szerint hat palesztin vesztette életét egy légicsapásban az izraeli hadsereg rajtaütésében Túl-Karmban.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×