eur:
388.97
usd:
363.22
bux:
68276.24
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Túszalku megkötését követelik az izraeli kormánytól tüntetők Tel-Avivban 2023. november 21-én. Reggelre virradóan a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet tűzszüneti megállapodást kötött Izraellel ötven izraeli túsz szabadon engedéséről négynapos fegyverszünet, izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok elengedése, és humanitárius segélyek fejében. Izraeli bejelentés szerint november 23-án érkezhetnek Izraelbe az első túszok a Hamász fogságából.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Közel-Kelet szakértő: még nagyon korai hosszú távú tűzszünetről beszélni

Az éjszaka folyamán túszok szabadon engedéséről született megállapodás Izrael és a Hamász iszlamista szervezet között. A megállapodás értelmében négy napra szüneteltetik a harcokat, hogy lehetővé tegyék 50 gázai túsz szabadon bocsátását 150 Izraelben fogva tartott palesztinért cserébe.

Hosszú hetek óta zajlottak az egyeztetések, azonban azt tudni kell, hogy Izrael terrorszervezetnek tartja a Hamászt, így a közvetlen tárgyalások nem merülhettek fel - nyilatkozta az InfoRádiónak Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, Közel-Kelet-szakértő. Elmondta, az Egyesült Államok elsősorban Izraellel tartotta a kapcsolatot, míg a Hamásszal Katar és Egyiptom egyeztette közösen az álláspontokat a háttérben.

Ennek a folyamatnak a végén az izraeli kormánynak rá kellett bólinzani az túszcserére, bár az egyetértés nem volt teljes, főként a szélsőjobboldali kormánytagok, például Itamar Ben-Gvir nem támogatták azt. Várhatóan most 24 óra áll még az izraeli állampolgárok rendelkezésére, hogy megfellebbezzék a döntést a legfelsőbb bíróságon a palesztin foglyok szabadon engedéséről.

Ebből következően valószínűleg holnap kezdődik majd el az 50 túsz szakaszos elengedése, várhatóan 12-13 fős csoportokban.

Arra, hogy kik és miként választják majd ki az 50 izraelit, lévén közel 200 túszt ejtett a Hamász, azt felelte a szakértő, hogy Izrael állam átadott egy 98 névből álló listát az iszlám szélsőségeseknek, amely alapján kiderülhet, kikről van tudomása a Hamásznak. A szervezet ugyanis azt állítja, az elmúlt napok izraeli hadműveletei miatt nem tudják pontosan, hol is található az összes túsz.

A tűzszünet egyik feltétele volt, hogy az elkövetkező négy napban a Hamász vállalja a túszok hollétének felkutatását. Katar bejelentése szerint a tűzszünet meghosszabbítása esetén minden további nap 10 túsz szabadon engedését hozhatja, de a szakértő hangsúlyozta,

még nagyon korai erről beszélni, viszont az elkövetkező 4-5 nap mindenképpen sorsdöntő lesz.

Benjamin Netanjahu kijelentése kapcsán, miszerint Izrael küldetése nem változott, azaz a cél a Hamász fölszámolása, Csicsmann László azt mondta, a közvetítők, ideértve az Egyesült Államokat is, alapvetően jelezték, hogy elkezdődnek a hosszabb távú tűzszüneti tárgyalások is, bár szerinte kérdéses, hogy ennek milyen kimenetele lesz.

Véleménye szerint Izrael jelenleg nagy dilemma előtt áll, hiszen a Netanjahu-kormányzat folyamatosan a teljes megsemmisítést kommunikálja.

Az elmúlt hetek izraeli hadműveletei meggyengítették a Hamászt, teljes felszámolásról azonban egyelőre nem beszélhetünk, ez egy jóval hosszabb folyamatot igényel

- szögezte le.

A családtagok, illetve az egész izraeli társadalom viszont azt várja, hogy a többi túsz is élve kiszabaduljon, és sokan tartanak attól, ha a négynapos tűzszünetet nem hosszabbítják meg, mi lesz a többi, majdnem 200 foglyul ejtett állampolgárral. Mint mondta, az izraeliek számára egyetlen ember élete is fontos, és ez még mindig egy óriási szám.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×