eur:
387.67
usd:
357.03
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál
A Hamásztól egy kórházban zsákmányolt fegyverek. Forrás: X / Israel Defense Forces
Nyitókép: Forrás: X / Israel Defense Forces

Kórházba vitte túszait a Hamász - az izraeli hadsereg magyarázatot talált erre

Az október 7-én Izraelből elhurcolt civilek többségét a Gázai övezet legnagyobb kórházába vitték először a Hamász fegyveresei. Meglepő, de érthető okból. Amely viszont kegyetlennek mondható.

Az izraeli hadsereg azt gyanítja, hogy a túszok egy részét az es-Sifa kórházba hurcolták a szélsőségesek. Ez a lépés azért érthetetlen, mert a támadás alatt a Hamász fegyveresei brutális kegyetlenséggel bántak az emberekkel. Nem egyszerűen csak lelőtték az útjukba kerülőket, hanem gyakran meg is kínozták őket, a nőket megerőszakolták és sokukat a megbecstelenítés után megcsonkították, majd hagyták elvérezni.

A közösségi hálón rémtörténetek tucatjai keringenek. Olyanok, amiket még a legvadabb fantáziájú horrorfilmek forgatókönyvírói sem tudnának kitalálni. A földön hasra fektetett, majd kapával félig lefejezett áldozatoktól kezdve, a szétlőtt fejű kisbabákon át, az élve kibelezett kamaszokig széles a kegyetlenségek tára.

Ezt a videót a támadás alatt a Hamász egyik fegyverese készítette és egy túszejtést örökít meg. Az áldozatot egy óvóhelyről rángatják elő, majd előbb a letérdeltetik, aztán egy autóba taszigálják, hogy mutassa az utat Re'im, egy dél-izraeli kibuc felé. Azzal fenyegetik, hogy agyonlövik, vagy elvágják a torkát, ha nem engedelmeskedik. Persze közben sűrűn ütlegelik is. A szerencsétlen az első pillanattól kezdve azt próbálja megértetni velük, hogy ő nem zsidó, hanem muszlim, de ez a fegyvereseket egyáltalán nem érdekli. Amikor végül Allahot kezdi emlegetni, azt ordítja az egyik palesztin: "Te kutya, nem ismered Allahot, a hitetleneknek dolgozol."

A foglyokat tehát egy kórházba vitték, elsőre nem lehetett tudni, hogy miért. Gyakorlatias oka volt ennek, és erre jöttek rá az izraeli katonák. A Gázai övezet kórházai, különösen a legnagyobb egészségügyi intézmény, az es-Sifa alatt húzódtak a Hamász alagútjai. Ezek a járatok szinte teljesen behálózták az övezet északi felét, és átvezettek a déli területekre is.

Becslések szerint a Hamász 3-500 kilométer hosszú alagútrendszert épített ki, nagyjából 10-20 méternyire a földfelszín alatt. A járatokhoz a legfurfangosabb módon álcázott aknák vezettek. Találtak olyat, ami egy elhagyott autóroncsból nyílt, másokat iskolák, óvodák kertjében ártalmatlannak tűnő építmények fedték. A legtöbb lejárót még mindig keresik az izraeliek, és nagyon valószínű, hogy a többségüket soha nem fogják megtalálni.

A neheze persze igazából akkor kezdődik, amikor a katonák ráakadnak egy-egy lejáratra. Nem tudni, hogy odalent mi várhat rájuk. Robbanó csapdák, aknák, vagy lesben álló Hamász fegyveresek. Egyszerűbb lenne berobbantani az ilyen járatokat, de nem lehet, mert a palesztin fegyveresek ezekben az alagutakban rejtegetik a foglyaikat is. Összesen 242 embert raboltak el, nőket, gyerekeket és sok külföldit. Öt magyar állampolgárt is fogva tartanak, köztük két kislányt.

Gyerekek, akiket október 7-én raboltak el Izraelből a Hamász fegyveresei. Forrás: X / IDF
Gyerekek, akiket október 7-én raboltak el Izraelből a Hamász fegyveresei. Vajon hányan élnek még közülük? Forrás: X / IDF

Az ő biztonságuk érdekében az izraeli katonák csak nagy körültekintéssel tudják felszámolni az alagútrendszert. Csak, ha egészen biztosak abban, hogy a járatokban nincsenek túszok, akkor lehet a terroristákra robbantani az egész földalattii építményt, úgy, ahogy ezen a videón is látható.

Az alagutakat több okból építették a kórházak alá, vagy az épületek közelébe. Egyrészt, mert a Gázai övezet egészségügyi rendszerét a Hamász felügyelte, vagyis azt csináltak, amihez kedvük volt. Másrészt kórházak támadása háborús bűntett, amely a világon mindenütt visszatetszést kelt. Márpedig, ha az izraeliek fel akarják számolni a palesztin szervezet infrastruktúráját, akkor meg kell szállniuk a kórházakat is.

Ez pedig áldozatokkal jár, ami kegyetlen barbároknak állítja be az izraelieket. Pedig a valódi bűnösök azok a szélsőséges iszlamisták, akik az ilyen polgári intézmények közvetlen közelébe telepítettek katonai létesítményeket és ezekből még támadják is az izraelieket.

A gázai Rantiszi kórházról készült légfelvétel. Balra egy iskola, amelynek közvetlen közelében van a Hamász egyik vezetőjének háza. Emellett találtak egy lejáratot, ami a kórház alatt lévő rejtekhelyhez vezető alagúthoz tartozott. Forrás: X / Israel Defense Forces
A gázai Rantiszi kórházról készült légifelvétel. Balra egy iskola, amelynek közvetlen közelében van a Hamász egyik vezetőjének háza. Emellett van az a lejárat, ami a kórház alatt lévő rejtekhelyhez vezető alagúthoz tartozik. Forrás: X / Israel Defense Forces

Találtak már rakétakilövő állásokat cserkész központban, óvodában és kertészetben is. Az es-Sifa kórház egyik parkolójába pedig egy olyan rakéta csapódott, nagy médiavisszhangot kiváltva, amelyet egy közeli temetőből lőttek ki Izrael felé, ám az indítást követően meghibásodott a hajtóműve és rövid repülés után lezuhant. De ez csak később derült ki.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×