eur:
380.67
usd:
349.5
bux:
57878.43
2023. december 1. péntek Elza
Steel oil pipes from refinery.
Nyitókép: imaginima/Getty Images

Bulgária meghátrál, mégsem adóztatja meg az orosz gázt

A pénzügyminiszter szerint nincs esély a Magyarország által is támadott gáztranzitdíj beszedésére.

A bolgár kormány úgy döntött, hogy visszavonja az új orosz gáztranzitra kivetett új adóból származó becsült 1,2 milliárd eurós bevételt a 2024-es állami költségvetésből, mivel a kormányzó többség kételkedik abban, hogy a pénzt beszedhetik – mondta Aszen Vasziljev pénzügyminiszter.

Az Euractiv azt íra, hogy a döntés azok után született, hogy október végén az Európai Bizottság bejelentette, hogy Bulgáriának jogában áll bevezetni egy új, 10 eurós/MWh összegű díjat a területén áthaladó gázszállítmányokra, annak ellenére, hogy Szerbia és Magyarország tiltakozott, mert ez növelné a üzemanyagárakat. Szófia azt állította, a pénzt a Gazprom fogja kifizetni, nem pedig az orosz gázcég európai ügyfelei.

Bulgária november közepéig várta a bevételt az új díjból, de nem tudott pénzt beszedni az orosz cégtől. Ezek után állt elő a kormánytöbbség, hogy mivel az adót nem lehet majd beszedni, inkább vegyék ki a jövő évi költségvetésből az ebből beszedni tervezett összeget.

Címlapról ajánljuk
Fradi-siker: a 98. percben jött el a legszebb pillanat

Fradi-siker: a 98. percben jött el a legszebb pillanat

A Ferencváros 0-1-ről fordított a Csukaricski ellen az Európa Konferencia-ligában, Zachariassen egyenlített, majd Pesics a 98. percben óriási gólt rúgott. A Fradinak az utolsó fordulóban elég a döntetlen a továbbjutáshoz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.01. péntek, 18:00
Turi Attila
a Magyar Művészeti Akadémia elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×