eur:
388.97
usd:
363.35
bux:
68165.67
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Steel oil pipes from refinery.
Nyitókép: imaginima/Getty Images

Bulgária meghátrál, mégsem adóztatja meg az orosz gázt

A pénzügyminiszter szerint nincs esély a Magyarország által is támadott gáztranzitdíj beszedésére.

A bolgár kormány úgy döntött, hogy visszavonja az új orosz gáztranzitra kivetett új adóból származó becsült 1,2 milliárd eurós bevételt a 2024-es állami költségvetésből, mivel a kormányzó többség kételkedik abban, hogy a pénzt beszedhetik – mondta Aszen Vasziljev pénzügyminiszter.

Az Euractiv azt íra, hogy a döntés azok után született, hogy október végén az Európai Bizottság bejelentette, hogy Bulgáriának jogában áll bevezetni egy új, 10 eurós/MWh összegű díjat a területén áthaladó gázszállítmányokra, annak ellenére, hogy Szerbia és Magyarország tiltakozott, mert ez növelné a üzemanyagárakat. Szófia azt állította, a pénzt a Gazprom fogja kifizetni, nem pedig az orosz gázcég európai ügyfelei.

Bulgária november közepéig várta a bevételt az új díjból, de nem tudott pénzt beszedni az orosz cégtől. Ezek után állt elő a kormánytöbbség, hogy mivel az adót nem lehet majd beszedni, inkább vegyék ki a jövő évi költségvetésből az ebből beszedni tervezett összeget.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×