eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A NATO zászlaja (k) leng a finn nemzeti zászló mellett a külügyminisztérium épülete előtt Helsinkiben 2023. április 4-én. Finnország ezen a napon hivatalosan csatlakozik a NATO-hoz a katonai szövetség 31. tagállamaként.
Nyitókép: MTI/AP/Lehtikuva/Antti H'm'l'inen

Bejelentették a finn határzárat

Finnország lezárja négy átkelőjét az orosz határon, hogy elejét vegye az orosz területről Finnországba érkező menedékkérők áradatának - jelentette be Petteri Orpo finn miniszterelnök.

A lezárás a legforgalmasabb, Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra és Niirala határátkelőket érinti Finnország délkeleti részén, péntek éjjel lép hatályba. Az 1340 kilométer hosszú finn-orosz határon összesen kilenc átkelő van. A menedékkérők szombattól csak két északi határátkelőn nyújthatják be dokumentumaikat.

A finn belügyminiszter kedden arról beszélt újságírók előtt, hogy jelentősen nőtt a harmadik világból érkező menedékkérők száma Oroszország felől. A miniszter azt vetette az orosz határőrség szemére, hogy átengedi a papírokkal nem rendelkezőket is Finnország irányába.

Sauli Niinistö finn elnök szerdán úgy fogalmazott, a jelenség mögött az állhat, hogy

Oroszország bosszút akar állni Finnországon amiatt, hogy védelmi együttműködést folytat az Egyesült Államokkal.

"Felkészültünk különféle rosszindulatú lépésekre Oroszország részéről, így ez a mostani helyzet nem meglepetés" - jegyezte meg a finn kormányfő a határátkelők lezárásának bejelentésekor. Hozzátette, hogy ha a menedékkérők problémája más átkelőknél is jelentkezik, akkor a kormány további lépéseket tesz.

A finn határőrség adatai szerint a héten naponta a korábbiaknál érezhetően több iraki, jemeni, szomáliai és szíriai menedékkérő érkezett Oroszországból. Ősz elején átlagosan kevesebb mint napi egy menedékkérőt regisztráltak.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×