eur:
389.24
usd:
363.84
bux:
68226.98
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Füst száll a magasba egy izraeli légicsapás után a Gázai övezet északi részében a dél-izraeli Szderótból fotózva 2023. november 7-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint 200-nál is több embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Az izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma átlépte a 9700-at, a sebesülteké pedig megközelíti a 25 ezret a palesztinok lakta területeken.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Vészjósló szócsata indult Izrael és az ENSZ között

A világszervezet főtitkára azonnali fegyvernyugvást követel mindenkitől Gázában, Izrael külügyminisztere közben arról beszél, hogy António Guterres nem alkalmas vezető az ENSZ élén.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint az emberiesség nevében azonnali tűzszünetre van szükség a Gázai övezetben - közölte kedden Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője.

A portugál politikust mélyen felzaklatták "a drámai halálozások" a Gázai övezet kórházaiban - húzta alá Dujarric.

A Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász palesztin szervezet legfrissebb összesítése szerint 11 320-ra emelkedett az izraeli erők ostromolta palesztin térségben a halálos áldozatok száma, akik között 4650 nő és 3145 gyermek van. A sebesültek száma 29 200-ra nőtt.

További nehézséget okoz a heves esőzés a sűrűn lakott térségben, ahol számos ember veszítette el otthonát az izraeli bombázás miatt, illetve a lakosság egy része hevenyészett sátrakban kénytelen élni. Az esős időszak beálltával félő, hogy elöntheti a víz a Gázai övezetet, illetve túlterhelődhet a megrongálódott helyi csatornahálózat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már a múlt héten felhívta a figyelmet betegségek terjedésének veszélyére, miután az izraeli csapások komoly károkat okoztak az egészségügyi ellátórendszer működésében, korlátozták az ivóvízhez való hozzáférést és zsúfolt óvóhelyekre kényszerítették az embereket.

"Már most hasmenéses betegségek törtek ki" - mondta Margaret Harris, a WHO szóvivője Genfben. Hozzátette: több mint 30 ezer ilyen esetet regisztráltak, míg rendes körülmények között a WHO rendszerint kétezerre szokott számítani.

"Nagyon nagy károk keletkeztek az infrastruktúrában. Hiány van tiszta vízből. Az emberek nagyon zsúfoltan vannak. Ez újabb ok, ami miatt azonnali tűzszünetért esedezünk" - tette hozzá.

Eközben Genfben

António Guterres ENSZ-főtitkár nem alkalmas a világszervezet vezetésére, mert nem tett eleget, hogy elítélje a Hamász terrorszervezet Izrael elleni támadását, valamint túl közel áll Iránhoz - jelentette ki Eli Kohen izraeli külügyminiszter kedden Genfben.

"Guterres nem érdemli meg, hogy az ENSZ vezetője legyen. Úgy gondolom, hogy mint minden szabad nemzetnek, Guterresnek is illene kimondania világosan és hangosan: Gázát fel kell szabadítani a Hamásztól, amely mindenki szerint rosszabb, mint az Iszlám Állam. Ő miért nem képes kimondani ezt?" - fogalmazott az izraeli diplomácia vezetője a világszervezet genfi központjában, ahol a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszok hozzátartozóival, valamint az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Vöröskereszt vezetőivel találkozott.

Az izraeli vezetés a gázai fegyveres konfliktus október 7-i kezdete óta többször illette éles kritikával az ENSZ főtitkárát. Legutóbb vasárnap Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő bírálta Guterrest, aki szerinte kizárólag Izraelt hibáztatja ahelyett, hogy a Hamásztól követelné az emberi jogok betartását.

Guterres reagálásában visszautasította Netanjahu szavait, és azt állította, hogy ő a válság kezdete óta elítélte a Hamászt, de

azt hangoztatta, hogy a terrorszervezetet el kell választani a palesztin emberektől, és megjegyezte, hogy a palesztinoknak is vannak sérelmeik az "56 éve tartó megszállás" miatt.

Az ENSZ dolgozói hétfőn egyperces gyászszünettel emlékeztek meg világszerte a gázai fegyveres konfliktusban eddig meghalt, több mint száz munkatársukról.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×