eur:
389.92
usd:
363.79
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Wizz Air légitársaság Eindhovenbe tartó járata felszállás előtt a Debrecen Nemzetközi Repülőtéren 2022. október 11-én. 10 éves együttműködését ünnepli a repülőtér és a Wizz Air légitársaság.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Az EU számonkéri a légitársaságokat a drága repülőjegyek miatt

Nem érti az EU, hogyan drágulhatott meg ennyire az európai légi közlekedés 2023-ban.

Részletes indoklást vár a légitársaságoktól Adina Valean, az Európai Unió közlekedési biztosa, miután a nyáron 30 százalékkal emelkedtek a repülőjegyárak - írja a Financial Times cikke alapján a HVG. A pénzügyi portál szerint Brüsszel vizsgálódni kezdett a társaságok számára kiugró profitot hozó drágulás ügyében. Az Európai Bizottság nem szabályozhatja a repülőjegyárakat, és a biztos jelezte is, hogy nem áll szándékában beavatkozni a piacon, de a lépéssel további politikai nyomás helyez a légitársaságokra.

A portál azt írja, az olasz kormány például ársapka bevezetését javasolta korábban az egyes szigetekre irányuló légi utak esetében, de végül részben visszavonulót fújtak, és inkább a helyi versenyhivatalt hatalmazták fel új jogokkal az árak regulázásához.

Idén a 2019-es évhez képest 20-30 százalékkal drágultak a repülőjegyek átlagárai az EU által közölt adatok alapján.

Ez részben abból eredeztethető, hogy többen szeretnének utazni, ám még mindig fennállnak az akadályok az ellátási láncban. Az EU-s vezetők amiatt aggódnak, hogy a drágulás hátrányosan érint bizonyos külső régiókat, például távolabbi szigeteket, elszigetelt térségeket, amelyek gazdasági kapcsolatai nagymértékben kiszolgáltatottak a repülésnek.

A Financial Times felhívja a figyelmet, hogy a liberalizált uniós légi közlekedési piacon eddig működött a verseny árleszorító hatása, de a kereslet idei növekedése és kevés elérhető gép drágulást hozott. A pandémia idején több társaság is nyugdíjazta sok gépét, az újak pedig lassan érkeznek, ráadásul az inflációval az üzemanyagárak is emelkednek.

A járatok számát csak az olyan fapadosok tudták növelni, mint a Ryanair vagy a Wizzair, a többi légitársaság nem, profitjuk viszont jelentősen nőtt, az ágazatban idén duplázást jósolnak.

A portál azt írja, a biztos szerint nincs kizárva, hogy az árak még tovább fognak nőni, tekintve, hogy a szállítási kapacitás bővítése nem tud lépést tartani a kereslet növekedésével, és a drágulást várhatóan tovább súlyosbítják a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó uniós intézkedések is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×