eur:
387.23
usd:
356.79
bux:
66298.91
2024. február 22. csütörtök Gerzson
Olaf Scholz német kancellár a parlament üléstermében Mihail Gorbacsov egykori szovjet államfőről tartott megemlékezésen a Bundestag őszi ülésszakának kezdetén, 2022. szeptember 7-én Berlinben. A Nobel-békedíjas néhai politikus augusztus 30-án, 91 éves korában hunyt el egy moszkvai kórházban.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Kulcsfontosságú adatokat tartalmazó hivatali laptopok tűntek el Hamburgban – a kancellár nem boldog

Nem csillapodnak a több éve tartó híres-hírhedt Cum Ex megvesztegetési botrány hullámai. A súlyos adócsalási ügyben korábbi értesülések szerint 30 millió eurót csalhattak ki a német államtól. Mindez abban az időben történt, amikor a jelenlegi szociáldemokrata kancellár, Olaf Scholz még Hamburg polgármestere volt.

A hírek szerint "mindössze" két laptop tűnt el az ügyet azóta is vizsgáló hamburgi bizottság széfjéből, azok ugyanakkor több mint 700 ezer e-mailt tartalmaznak. A Stern magazin és a Westdeutsche Allgemeine Zeitung információi szerint az érzékeny bizonyítékokat tartalmazó laptopokat állítólag a kancellár pártja, az SPD által kinevezett főnyomozó, Steffen Jänicke eltávolította a széfből.

Az eset – amely több mint öt évre nyúlik vissza, amikor még Scholz volt Hamburg polgármestere – a szélesebb körű, több országot érintő úgynevezett Cum Ex-üggyel függ össze. Ennek keretében

több mint harmincmillió eurót csalhattak ki a német államtól.

Egyes bankok – köztük az egyik legnagyobb magánbank, a Warburg Bank – adó-visszatérítést kértek a hatóságoktól olyan állítólagos költségek miatt, amelyek soha nem merültek fel. Több korábbi banki vezető ellen azóta eljárás indult.

Az eltűnt laptopokon lévő e-mailek között ott vannak a kancellár korábbi postaládái, valamint közeli bizalmasainak postaládái is. A hamburgi vizsgálóbizottság jelenlegi CDU-s elnöke kijelentette: nem tudják, hol vannak a főnyomozó által eltüntetett laptopok, mint ahogy azt sem, hogy az adott helyen biztonságban vannak-e.

A két lap "nyomozásai" szerint Jänicke kivette a laptopokat a vizsgálóbizottság szigorúan védett széfjéből. Nem világos, hogy erre mi indította, éppen ezért nem kizárt, hogy

a főnyomozó megsérthette a bizottság titoktartási szabályait.

A nyomozást vezető bizottság elnöke, az ugyancsak szociáldemokrata Mathias Petersen azt közölte, hogy a laptopokat a testület a szigorú titoktartási előírásoknak megfelelően őrzi.

A Cum Ex-botrány a ZDF közszolgálati médium értékelése szerint a német gazdaság egyik legsúlyosabb adócsalási botránya. Scholzot azzal vádolják, hogy akkori polgármesterként 2016-ban és 2017-ben is tárgyalt a Warburg Bank fő részvényeseivel. Ezt követően a gyanú szerint befolyást gyakorolhatott a város pénzügyi hatóságaira, így a banknak nem kellett adótartozást fizetnie.

A jelenlegi kancellárt az elmúlt években a helyi parlament többször is meghallgatta, de mindezt tagadta. Ugyanakkor több alkalommal hangoztatta azt is, hogy nem emlékszik a részvényesekkel folytatott megbeszéléseinek, illetve találkozóinak részleteire.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.22. csütörtök, 18:00
Schiffer András
ügyvéd, volt országgyűlési képviselő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×