eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Packets of Wegovy at the Novo Nordisk A/S production facilities in Hillerod, Denmark, on Monday, June 12, 2023. The success of Novos bestsellers Ozempic and Wegovy, drugs that help people lose significant amounts of weight, has created something of a gold rush in the pharma industry with about 40 companies developing products that will intensify competition. Photographer: Carsten Snejbjerg/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Carsten Snejbjerg/Bloomberg via Getty Images

Korábban aggályosnak ítélt gyógyszereknek adott zöld jelzést az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyását adja a népszerű testsúlycsökkentő és cukorbetegség elleni gyógyszerekre, noha azok használatát korábban összefüggésbe hozták a pajzsmirigyrák kialakulásának növekvő kockázatával.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) felülvizsgálatot végzett, és nem talált bizonyítékot arra, hogy a széles körben használt súlycsökkentő és cukorbetegség elleni gyógyszerek kapcsolatban állnának a pajzsmirigyrákkal – írja a Bloomberget szemlézve a Portfolio.

A felülvizsgálat a glükagonszerű peptid-1 receptor agonisták (GLP-1) gyógyszerekre összpontosított, amik közé tartozik a Novo Nordisk A/S Ozempic és Wegovy készítménye, valamint az Eli Lilly és az AstraZeneca cégek más kapcsolódó gyógyszerei.

Mint olvasható,

az EMA biztonsági bizottsága arra kötelezte a gyártókat, hogy továbbra is figyeljék a pajzsmirigyrákos eseteket,

miközben nem állapítottak meg okozati összefüggést a gyógyszerek és a rák között.

A gyógyszerügynökség vizsgálata azt követően indult, hogy egy tanulmány aggályokat vetett fel, ami a pajzsmirigyrák lehetséges megnövekedett kockázatát jelezte a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő, ezeket a gyógyszereket szedő egyéneknél.

Az Egyesült Államokban mind az Ozempic, mind a Wegovy figyelmeztetést tartalmaz a rágcsálókban előforduló pajzsmirigydaganatokra vonatkozóan, de elismerik az emberekre gyakorolt hatásukkal kapcsolatos bizonytalanságot. Ezek a gyógyszerek a fogyást segítő hatékonyságuk miatt váltak népszerűvé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×