eur:
388.78
usd:
361.78
bux:
68744.82
2024. május 8. szerda Mihály
An Ozempic needle injection pen is seen in this illustration photo in Warsaw, Poland on 03 September, 2023. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: NurPhoto

Dagad a gyógyszer-hamisítási botrány, többen kórházba kerültek

Ausztriában a hamisított szer okozhatott bajt, Belgiumban az igazi gyógyszer hiánya miatt aggódnak.

Több embert is kórházba kellett szállítani Ausztriában, mert feltételezhetően az Ozempic típusú gyógyszer hamisított változatát használták - közölte az osztrák szövetségi egészségügyi hivatal (BASG) kedden.

A betegek a jelentés szerint hipoglikémiás állapotba kerültek, vagyis a vércukorszintjük a normális érték alsó határa alá esett. Ezenkívül további más súlyos mellékhatásokat is okozott a feltételezhetően hamisított gyógyszer.

A BASG vizsgálata szerint

a hamisított készítmény inzulint tartalmazhatott az Ozempic hatóanyaga helyett.

A múlt héten közölték a tagállami gyógyszerhatóságok és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), hogy Európa több országában hamisított Ozempic injekciók kerültek a legális gyógyszerellátási láncba.

A készítmény gyártója, a Novo Nordisk dán gyógyszercég korábban már jelezte, hogy az Ozempic és a szintén szemaglutid hatóanyagú Wegovy gyógykészítménye hamisított változatai iránt megnövekedett az online kereslet. A vállalat ugyanakkor növelte a gyártását is a két készítménynek, hogy kiszolgálja a megnövekedett keresletet.

"Úgy tűnik, hogy a hiányt kihasználják a bűnszervezetek, és Ozempic-hamisítványokat hoznak forgalomba" - közölte a BASG.

Az osztrák szövetségi egészségügyi hivatal nem közölte, hogy pontosan hány embert érintenek a hamisított Ozempic okozta mellékhatások, és arról sem adtak tájékoztatást hogy a hamisítványok által az egészségre gyakorolt káros hatás milyen hosszú ideig tart.

Belgium korlátozná a felhasználást

A belga szövetségi kormány ideiglenesen betiltaná a Novo Nordisk gyógyszercég által a cukorbetegség kezelésére kifejlesztett Ozempic injekciók súlycsökkentésre való felhasználását - közölte Frank Vandenbroucke egészségügyi miniszter kedden.

Az RTBF közszolgálati médiának adott nyilatkozatában a miniszter elmondta: a gyógyszerből hiány alakult ki, ezért azt a 2-es típusú cukorbetegek kezelésére akarják kizárólagosan fenntartani.

"Meg kell védenünk ezt az értékes gyógyszert azok számára, akiknek feltétlenül szükségük van rá. E gyógyszer nélkül ezeket a betegeket valós egészségügyi kockázatok fenyegetik" - magyarázta a miniszter.

Elmondta, az orvosok figyelmét korábban már felhívták arra, hogy az Ozempic injekciókat csak a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára írhatják fel, azonban ez a stratégia eddig nem működött, ezért kíván a kormány törvényjavaslatot beterjeszteni.

"Tudom, hogy ez a gyógyszer a kóros elhízásban szenvedők számára is hasznos lehet, és ezt figyelembe is vesszük, ugyanakkor erős jogi jelzést kell küldenünk, mert egyszerű ajánlások nem elegendőek" - tette hozzá az egészségügyi miniszter.

Vandenbroucke a gyógyszerhiánnyal foglalkozó munkacsoportot kérte fel az irányelvjavaslat kidolgozására. Azt is hangsúlyozta, hogy a tiltás ideiglenes lesz, mert még nem tudni, hogy a közeljövőben kiegyensúlyozódik-e a jelenlegi gyógyszerhiány.

Nem csak az Ozempic

Köznem az Origo arról ír, hogy hónapok óta virágzik azoknak az elhízás elleni gyógyszereknek a piaca, amelyeket ténylegesen a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére engedélyeztek. Ám a kezdetben celebek által felkapott, étvágycsökkentő készítményeket a legtöbben már nem a diabétesz orvoslására, hanem fogyás céljából vásárolják Amerikától Európáig. Ráadásul időközben megjelentek a hamisítványok is: az amerikai belbiztonsági minisztérium szerint ez lehet a legnagyobb gyógyszerhamisítási ügy a Viagra óta.

Európában a dán Novo Nordisk gyógyszergyár Ozempic nevű, cukorbetegség elleni gyógyszere került a reflektorfénybe, eddig ebből a termékből találták a legtöbb hamisítványt. Az egyre terjedő csalási ügy ezzel együtt más népszerű fogyókúrás szereket is érint, például az Eli Lilly amerikai gyógyszergyár Mounjaro nevű gyógyszerét.

Az Europol és az Interpol már körülbelül 23 másik bűnüldöző szervvel dolgozik együtt az elhízás ellen kínált hamisítványok felkutatásában, amelyekből a németországi mellett már a magyar piacra is kerülhetett.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×