eur:
393.88
usd:
360.73
bux:
71925.95
2024. augusztus 13. kedd Ipoly
Dieting, Choice, Fruit, Donut, Women
Nyitókép: sefa ozel/Getty Images

Van, ahol már korlátozni kellett Európában a divattá vált "fogyasztószer" forgalmazását

Tömegek kezdték el használni az Ozempic nevű szert régiónkban is, súlyos visszaélések is történtek nem egy esetben.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2023 októberében közölte, hogy jóváhagyását adja a népszerű testsúlycsökkentő és cukorbetegség elleni gyógyszerekre, noha azok használatát korábban összefüggésbe hozták a pajzsmirigyrák kialakulásának növekvő kockázatával a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő, ezeket a gyógyszereket szedő egyéneknél. Az EMA felülvizsgálatában azonban nem talált bizonyítékot a kapcsolatra, ugyanakkor a szervezet biztonsági bizottsága arra kötelezte a gyártókat, hogy továbbra is figyeljék a pajzsmirigyrákos eseteket. (Az Egyesült Államokban mind az Ozempic, mind a Wegovy figyelmeztetést tartalmaz a rágcsálókban előforduló pajzsmirigydaganatokra vonatkozóan, de elismerik az emberekre gyakorolt hatásukkal kapcsolatos bizonytalanságot)

Ezek a gyógyszerek a fogyást segítő hatékonyságuk miatt váltak népszerűvé, és bár az olyan, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek ajánlják, akiknél nem válik be a diéta és a testmozgás együttese, többen fogyókúrás céllal kezdték szedni.

Most a vg.hu arról számolt be, hogy már a régiónkban is népszerűvé vált az Ozempic.

  • Augusztus elejétől havonta 20 ezer doboz érkezik Horvátországba, a szakemberek komoly felfutásnak tartják ezt a mennyiséget.
  • Szlovéniában a hatóságok lekapcsoltak egy weboldalt, ahol engedély nélkül forgalmazták az Ozempicet és a Wegovyt is, ráadásul utóbbinak nincs engedélye az országban.
  • Szerbiában eleinte vény nélkül árultak, ott is kialakult a hisztéria, ahogy a sajtó fogalmazott, így az állam reagált és beavatkozott, jelenleg már csak orvosi ajánlásra és receptre lehet felírni.
  • Romániában a hatóságok májusban felgöngyölítettek egy egészségügyi dolgozók által működtetett bűnszövetkezetet. Egy bukaresti magánklinika asszisztensnője több mint 700 receptet hamisított, ezzel pedig egymillió lejes kárt okozott az állami egészségbiztosítónak.
  • Szlovákiában is nagy a keletje a fogyasztógyógyszernek, július elején ott is készlethiány mutatkozott. A múlt év utolsó hónapjaihoz képest 2024 első negyedévében megduplázódott a felírt gyógyszer mennyisége.

Magyarországon is elérhető egyébként a készítmény. A Magyar Nemzet korábban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) június eleji tájékoztatása alapján közölte, mennyi fogyott belőle:

  • Ozempic (0,25 mg-os) 2 ezer ampulla,
  • Ozempic (0,5 mg) 8 ezer ampulla
  • Ozempic (1 mg) 25 ezer ampulla

Az Európai Gyógyszerügynökség és az NNGYK közös állásfoglalást adott ki a kezelőorvosok részére, amelyben felhívja a figyelmet, hogy fogyókúrás szerként tilos rendelni betegeiknek, engedély nélküli, indikáción túli gyógyszeralkalmazásnak tekinthető, amely elvonja a készleteket a valóban rászorulók elől. A lap szerint tb-támogatással a 0,5 mg-os kiszerelés ára 36 ezer forint körül van.

A szereket hamisítják is: a Novo Nordisk májusban kilenc pert indított az Egyesült Államokban, mert az Ozempicet és a Wegovyt is másolni kezdték. Az illegális gyártók gyakran szennyezett hatóanyagokat használnak, a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, senki ne vásároljon hamisított fogyasztószert a feketepiacon.

Címlapról ajánljuk
Dagad az olimpiai tornabotrány, az amerikaiak nem nyugszanak bele az ítéletbe

Dagad az olimpiai tornabotrány, az amerikaiak nem nyugszanak bele az ítéletbe

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) szerint a szabályok nem teszik lehetővé, hogy újravizsgálják a párizsi olimpián a női tornászok talajdöntőjében történteket, még akkor sem, ha meggyőző új bizonyítékok állnak rendelkezésre, így Jordan Chiles nem kapja vissza az ötkarikás bronzérmét.

Visszaváltási rendszer: alapvető változásokat kérnek a kereskedők

A kereskedők szerint több változtatás is kellene ahhoz, hogy jól működjön a július elsején elindult visszaváltási rendszer. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy problémás a betétdíjak elszámolása a MOHU és a kereskedők között, illetve a kisebb boltokba telepített automaták sokszor nem működnek, aminek típushiba lehet a hátterében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.13. kedd, 18:00
Fábián László
a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×