eur:
391.89
usd:
360.16
bux:
72294.66
2024. július 16. kedd Valter
Traffic passes an automated sign on the San Diego Freeway in Long Beach, California, asking motorists to be on the lookout for a white Ford Bronco involved in the kidnapping of two teenage girls August 1, 2002, in the Quartz Hills area of the Antelope Valley. The Amber Alert utilizes immediate notification of news media outlets and freeway signage, offering descriptions of suspects vehicles to help track them down. The two teenage girls, abducted at gunpoint in Southern California early Thursday, were rescued by sheriff?s deputies, who shot and killed the kidnapper about 80 miles northwest of the crime scene. (Photo by Bob Riha Jr/WireImage) *** Local Caption ***
Nyitókép: Bob Riha Jr

Eltűnt gyerekek felkutatását segítő rendszer indult Szerbiában

Az utóbbi két évben 3889 gyerek tűnt el, közülük 3859-et találtak meg.

Elindult az eltűnt gyerekek felkutatását segítő Amber Alert rendszer szerdán Szerbiában.

Az Egyesült Államokban kialakított rendszer Szerbiában Találj meg (Pronadji me) néven működik. A rendszer abból az elvből indul ki, hogy a gyerekek eltűnését vagy elrablását követően az első 24-48 óra a legfontosabb, ekkor van a legnagyobb esély a gyerek megtalálására.

Ezért amint riasztás érkezik,

  • a belügyminisztérium azonnal SMS-t küld minden szerbiai telefonszámra,
  • a televíziós és rádiós adásokat meg kell szakítani az üzenet továbbítása érdekében,
  • emellett a felhívás megjelenik az autópályák jelzőtábláin, a digitális reklámtáblákon, a repülőtereken, valamint az autóbusz- és vasútállomásokon és az internet minden felületén is.

A rendszer elindításakor Bratislav Gasic belügyminiszter leszögezte: vannak olyan esetek, amikor a rendőrség munkáját csak hátráltatná, vagy az áldozatot nagyobb veszélybe sodorná a felhívás. Az ilyen esetekben szakemberek döntenek arról, hogy késleltessék az információk nyilvánosságra hozatalát.

Aleksandar Vucic köztársasági elnök közölte, hogy az utóbbi két évben 3889 gyerek tűnt el, közülük 3859-et megtaláltak. "Ha a Találj meg rendszer segít abban, hogy a következő két évben körülbelül 30 gyerekből csak egyet is megtaláljunk, akkor a belügyminisztérium teljes munkája, a kormány teljes elkötelezettsége, az állam teljes erőfeszítése és mindaz a pénz, amelyet a rendszerbe fektettünk, mind-mind többszörösen is megtérült. Minden gyermek élete összehasonlíthatatlanul fontosabb bárminél" - húzta alá.

A rendszer szerbiai elindítását egy apa, Igor Juric kezdeményezte, akinek 15 éves lányát 2014-ben rabolták el és gyilkolták meg.

Az Amber Alert rendszer az 1996-ban Texasban elrabolt és meggyilkolt kilencéves kislányról, Amber Hagermanről kapta a nevét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×