eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
temető temetés síremlék kővirág kőrózsa
Nyitókép: Pixabay

Eltemették a megkéselt tanárt Franciaországban

Fokozott biztonsági intézkedések közepette búcsúztatták el csütörtökön az észak-franciaországi Arrasban Dominique Bernard-t, akit hat nappal ezelőtt egy helyi gimnáziumban halálra késelt egy radikális iszlamista, az iskola egyik volt tanulója. A támadás hatására a legmagasabb szintű terrorkészültséget vezették be az országban.

Az 57 éves tanár gyászmiséjét az arrasi székesegyházban tartották meg Emmanuel Macron államfő és felesége, Brigitte, valamint Gabriel Attal oktatási miniszter részvételével.

"Érzékeny és visszahúzódó volt, nem szerette a világ zaját" - mondta a meggyilkolt tanár szintén tanár felesége mintegy ezer gyászoló előtt. A búcsúztatást a székesegyház előtti téren - amelyet nagy erőkkel biztosított a rendőrség - mintegy hatszázan követték óriáskivetítőkön. A Gambetta-Carnot gimnáziumban, amelyben a támadás történt, csütörtökön felfüggesztették a tanítást azért, hogy a diákok és az iskola dolgozói részt vehessenek a gyászmisén.

Dominique Bernard-t a legmagasabb állami elismeréssel, a Becsületrend lovagi fokozatával tüntette ki az államfő

csütörtökön.

Emmanuel Macron a gimnáziumban tett látogatásán múlt pénteken emlékeztetett arra, hogy "szinte napra pontosan három évvel Samuel Paty meggyilkolása után ismét egy iskolában csapott le az iszlamista terrorizmus barbarizmusa". 2020. október 16-án egy csecsen iszlamista lefejezett a nyílt utcán egy történelemtanárt, Samuel Patyt a Párizshoz közeli Conflans-Sainte-Honorine-ban azért, mert tíz nappal korábban a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed profétáról készített karikatúrákat mutatott be a tanulóknak. A 18 éves iszlamista támadót a helyszínen lelőtték a rendőrök.

A múlt heti késes merényletet, amelyben további hárman megsérültek, egy 20 éves, csecsen nemzetiségű orosz állampolgár, Mohamed Moguskov követte el, aki iszlamista nézetei miatt szerepelt az állambiztonságra veszélyes személyek titkosszolgálati nyilvántartásában, és állandó megfigyelés alatt állt. A támadást megelőzően a férfi a mobiltelefonjában talált felvétel szerint hűséget fogadott az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezetnek. Kihallgatásán nem adott magyarázatot a tettére.

A francia hatóságok tartanak attól, hogy az iszlamista palesztin Hamász és Izrael közötti konfliktus miatt Franciaországban is fokozódik a terrorfenyegetettség.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×