eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: i24NEWS English/YouTube

Rövidesen valóság lehet az álom: tényleg jönnek a légi taxik – videó

Dubaj azt tervezi, hogy 2026-tól egy teljesen működőképes repülőtaxi-hálózatot fog működtetni a városban.

A járművek számára leszállópályákat építő Skyports cég azt közölte a Business Insiderrel, hogy kezdetben négy leszállópályát hoznak létre: egyet a nemzetközi repülőtéren, a kikötőben, a pálma alakú luxusszigeten, valamint egyet a belvárosban.

A repülőautókat ráadásul környezetbarát technológiával működtetik majd, nincs károsanyag-kibocsátásuk és a propellereiket elektromos áram hajtja, ezzel a helikoptereknél is csendesebben fognak közlekedni –idézi az Index.

A techcég vezetője szerint Dubajban alig három év alatt teljesen ki tudják építeni a repülőtaxi-hálózatot. A Skyports már februárban ismertette, hogy az első vertiportokat, a légi járművek indítóállomásait a város legnépesebb és legnépszerűbb területeire telepítik.

A Joby Aviation amerikai startup, ami az úgynevezett elektromos fel- és leszállójárműveket, eVTOL-okat gyárt, szintén csatlakozott a Skyportshoz a kezdeményezés népszerűsítéséhez.

A repülő autóipar az előrejelzések szerint 2035-re eléri a 150 milliárd dollárt, a szolgáltatást más országok kormányainak is megpróbálják eladni, azzal érvelve, hogy a légi taxikkal mind a forgalmi dugók, mind a környezeti terhelés csökkenthető a nagyvárosokban.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×