eur:
389
usd:
363.51
bux:
68141.17
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke (k) beszél az előrehozott szlovákiai parlamenti választások után, az eredményváró végén a párt pozsonyi központjában 2023. október 1-jén hajnalban. Robert Fico pártja az Irány (Smer-SD) a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte az előrehozott szlovák parlamenti választást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottságánál. A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,2 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 15,3 százalékos eredményt produkálva. A Szövetség eredménye 4,4 százalék, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Szlovákiai választások - Mi történt a magyarokkal?

"Attól tartok, az etnikai politizálás végét jelentheti ez a pillanat" - fogalmazott Mózes Szabolcs, a Szövetség elnökségi tagja a 4,4 százalékos várható eredmény kapcsán.

Hétpárti parlament alakulhat Szlovákiában a szombati előre hozott választások előzetesen várható eredményeként, a formációk között azonban nem lesz ott a magyar Szövetség, amely bő fél százalékkal múlhatta alul a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

A rend kedvéért: Robert Fico Smer-SD nevű pártja nyert a szavazatok körülbelül egynegyedének megszerzésével, ezek után viszont nem várható egyszerű kormányalakítás, több párt szerzett közel hasonló támogatást egymáshoz képest, és az "ezüst-" és "bronzérmes" párt együttesen már jóval több parlamenti mandátumhoz jut (58), mint a győztes Fico-párt.

A magyar eredmény láttán a Szövetség politikusai így értékelnek:

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke: "Történelmi eredményt értünk el, a siker mégis elmaradt. Ennyi szavazatot, mióta az egységes MKP kettészakadt, magyar párt nem kapott, és a párt elnökére sem szavazott ennyi ember. Köszönöm a bizalmat azoknak, akik tegnap a Szövetségre szavaztak.
Köszönöm az aktivisták munkáját, és mindenkinek, aki csak egy kicsit is segített a munkájával. Köszönöm családom támogatását, feleségemnek, hogy támaszom volt. Az ellenszél óriási volt, de ez nem lehet kifogás. Bár igyekeztem mindent megtenni a sikerért, mert hittem benne, a politikai felelősséget, természetesen, vállalom." (Ma7.sk)

Mózes Szabolcs, a Szövetség vezetőségi tagja: "Köszönjük minden választónak, aki ránk szavazott. A következő 24-48 órában értékeljük ki az eredményt, amikor már tudjuk, hogy kire szavaztak Dél-Szlovákiában. Találgatni tudnék, hogy a magyarok miért mentek el ilyen alacsony arányban szavazni, részadatok nélkül ködszurkálás lenne most elemezni. Attól tartok, az etnikai politizálás végét jelentheti ez a pillanat, vészjósló lehet az eredmény. Nem szeretném feladni, de át kell gondolni, milyen módon lehet restartolni az egészet. Arról beszéltünk, hogy hétfőn elnökségi ülés lesz, személyes véleményem az, hogy le kellene mondani." (Mózes Szabolcs, YouTube)

Az előre hozott választások végeredményét 14.30-kor jelentik be Szlovákiában sajtótájékoztatón.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×