eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke (k) beszél az előrehozott szlovákiai parlamenti választások után, az eredményváró végén a párt pozsonyi központjában 2023. október 1-jén hajnalban. Robert Fico pártja az Irány (Smer-SD) a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte az előrehozott szlovák parlamenti választást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottságánál. A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,2 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 15,3 százalékos eredményt produkálva. A Szövetség eredménye 4,4 százalék, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Szlovákiai választások - Mi történt a magyarokkal?

"Attól tartok, az etnikai politizálás végét jelentheti ez a pillanat" - fogalmazott Mózes Szabolcs, a Szövetség elnökségi tagja a 4,4 százalékos várható eredmény kapcsán.

Hétpárti parlament alakulhat Szlovákiában a szombati előre hozott választások előzetesen várható eredményeként, a formációk között azonban nem lesz ott a magyar Szövetség, amely bő fél százalékkal múlhatta alul a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

A rend kedvéért: Robert Fico Smer-SD nevű pártja nyert a szavazatok körülbelül egynegyedének megszerzésével, ezek után viszont nem várható egyszerű kormányalakítás, több párt szerzett közel hasonló támogatást egymáshoz képest, és az "ezüst-" és "bronzérmes" párt együttesen már jóval több parlamenti mandátumhoz jut (58), mint a győztes Fico-párt.

A magyar eredmény láttán a Szövetség politikusai így értékelnek:

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke: "Történelmi eredményt értünk el, a siker mégis elmaradt. Ennyi szavazatot, mióta az egységes MKP kettészakadt, magyar párt nem kapott, és a párt elnökére sem szavazott ennyi ember. Köszönöm a bizalmat azoknak, akik tegnap a Szövetségre szavaztak.
Köszönöm az aktivisták munkáját, és mindenkinek, aki csak egy kicsit is segített a munkájával. Köszönöm családom támogatását, feleségemnek, hogy támaszom volt. Az ellenszél óriási volt, de ez nem lehet kifogás. Bár igyekeztem mindent megtenni a sikerért, mert hittem benne, a politikai felelősséget, természetesen, vállalom." (Ma7.sk)

Mózes Szabolcs, a Szövetség vezetőségi tagja: "Köszönjük minden választónak, aki ránk szavazott. A következő 24-48 órában értékeljük ki az eredményt, amikor már tudjuk, hogy kire szavaztak Dél-Szlovákiában. Találgatni tudnék, hogy a magyarok miért mentek el ilyen alacsony arányban szavazni, részadatok nélkül ködszurkálás lenne most elemezni. Attól tartok, az etnikai politizálás végét jelentheti ez a pillanat, vészjósló lehet az eredmény. Nem szeretném feladni, de át kell gondolni, milyen módon lehet restartolni az egészet. Arról beszéltünk, hogy hétfőn elnökségi ülés lesz, személyes véleményem az, hogy le kellene mondani." (Mózes Szabolcs, YouTube)

Az előre hozott választások végeredményét 14.30-kor jelentik be Szlovákiában sajtótájékoztatón.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×