eur:
381.2
usd:
354.2
bux:
58669.83
2023. december 11. hétfő Árpád
A német ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt felhívására tüntetnek az energiabiztonságért és az infláció ellen a parlament berlini épülete, a Reichstag előtt 2022. október 8-án. A felirat az állami gyámkodás ellen tiltakozik.
Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Németország harcban áll: betiltottak egy nácinak mondott szervezetet

Németországban szerdán ismét betiltottak egy, a német belügyminisztérium szerint szélsőjobboldali, elsősorban gyerekek és fiatal felnőttek befolyásolását célzó szervezetet, a hatóságok házkutatást tartottak a csoport több tagjánál.

A belügyminisztérium közlése szerint a rendelkezés érinti a mintegy 150 tagot számláló, Artgemeinschaft nevű csoport összes fiókszervezetét is.

"Újabb súlyos csapást mértünk a szélsőjobboldali mozgalmakra és azokra, akik a mai napig igyekeznek terjeszteni a náci propagandát" - jelentette ki Nancy Faeser belügyminiszter.

A tájékoztatás szerint a reggeli órákban már 12 tartományban tartottak házkutatást, a rendőrség a csoport 39 tagjának összesen 26 lakásában, illetve a csoport egyéb helyiségeiben is razziázott.

A belügyi tárca tájékoztatása szerint

az Artgemeinschaft az ősi pogány istenkultusz örve alatt igyekezett népszerűsíteni a náci eszméket. A közlemény "mélyen rasszista és antiszemita csoportként" jellemezte a szervezetet.

"A csoport fő célja a +magafajtájúak+ védelme volt, amely voltaképpen a +faj+ nemzetiszocialista definíciójának felel meg" - tette hozzá a tárca, kiemelve, hogy a tagok a többi között útmutatót kaptak a "helyes párválasztásról" is, "a tiszta vérvonal átörökítése céljából".

A múlt héten a német kormány már betiltott egy másik nácinak minősített tömörülést is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×