eur:
389.18
usd:
363.32
bux:
68110.72
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Derna, 2023. szeptember 14.A Daniel mediterrán vihar okozta szeptember 10-i áradás túlélőit és áldozatait keresik kutatócsoportok a kelet-líbiai Dernában 2023. szeptember 13-án az utcák, romok és a tenger partmenti sávjának átfésülésével. A halálos áldozatok száma legalább 5300, de ez akár meg is kétszereződhet Hisám Skiuat polgári repülésért felelős miniszter szerint.
Nyitókép: MTI/AP/Juszef Murad

Már több mint 11 ezer halottja van a líbiai áradásoknak

Az elhunytakat tömegsírokba temetik Derna városának peremén és a környező településeken. Bálint Gábor, az Ökumenikus Segélyszervezet humanitárius szakértője azt mondta az InfoRádióban, hogy akár a 20 ezret is elérheti az áldozatok száma. A szervezet várja az adományokat és a felajánlásokat, a kitelepített embereknek főként ivóvízre, alapvető élelmiszerekre és higiéniás termékekre van szükségük.

Az Ökumenikus Segélyszervezet szolidaritási akciót hirdetett a a líbiai árvíz miatt. Az észak-afrikai országban a Daniel mediterrán ciklon okozta csapadék gátakat tört át, a kialakult árvíz pedig a tengerbe mosta a 125 ezres, folyóvölgyben fekvő kelet-líbiai Derna városát.

A segélyszervezet tájékoztatása szerint az extrém időjárás Líbia más részein is villámárvizeket okozott, aminek következtében súlyos károkat szenvedett az infrastruktúra, az anyagi károk jelentősek. A legnagyobb szükség most elsősorban higiéniai cikkekre, ivóvízre, egészségügyi felszerelésekre és élelmiszerre van.

Az Ökumenikus Segélyszervezet arról értesítette adományozóit, hogy ha csatlakozni kívánnak az összefogáshoz, akkor a 1353-as adományvonal tárcsázásával, illetve a www.segelyszervezet.hu oldalon bankkártyával, vagy "LÍBIA" megjelöléssel a 11705008-20464565-ös számlaszámra utalással fejezhetik ki szolidaritásukat a katasztrófa károsultjaival.

Hétméteres hullámok csaptak fel

Bálint Gábor, az Ökumenikus Segélyszervezet humanitárius szakértője azt mondta az InfoRádióban, hogy Derna városánál két víztározó gát szakadt át és a polgármester elmondása szerint gyakorlatilag a város egyharmadát letarolta az árvíz. Az óriási, 7 méteres hullámok komplett háztömbökben okoztak hatalmas károkat és az épületeket a tengerbe mosták.

„Becslések szerint és a helyi polgármester előrejelzése alapján akár a 20 ezret is elérheti az áldozatok száma”

– tette hozzá.

Nemcsak Dernában keletkeztek nagy károk, hanem Líbia északi és északkeleti részén is több várost érintett a katasztrófa, ahol szintén nagyon sok embert kellett kitelepíteni és ezeken a településeken is szükség van segítségre. A fennálló politikai viszonyok – két kormány működik egyszerre – miatt nagyon kaotikus a helyzet az országban, ami nem könnyíti meg a mentési folyamatokat.

Bálint Gábor elmondta: az ilyen helyzetekben az otthonukat elhagyni kényszerülő embereket legtöbbször a környező városokban, iskolákban, tornacsarnokokban vagy magánházaknál helyezik el, Líbiában sem történik másképp.

A legfontosabb, hogy megoldják az érintett emberek, családok alapellátását és biztosítsák a legalapvetőbb életkörülményeket.

Ezeknek az embereknek most leginkább ivóvízre, élelmiszerre, gyógyszerekre és higiéniás termékekre van szükségük, az Ökumenikus Segélyszervezet ebben szeretne segíteni és várja a felajánlásokat is mindazoktól, akik adománnyal támogatnák a helyieket. Líbiában minden említett termék, élelmiszer beszerezhető, így helyben meg lehet oldani az utánpótlást, az Ökumenikus Segélyszervezet természetesen felvette a kapcsolatot az ottani partnerszervezettel.

Több mint 11 ezer halott

A líbiai hatóságok legfrissebb közleményükben arról adtak tájékoztatást, hogy több mint 11 ezren biztosan meghaltak, több mint tízezer ember sorsáról pedig semmit nem tudni a Líbia keleti részén fekvő Dernában.

A Földközi-tenger partján fekvő várost kiürítik, és csak a mentőegységek léphetnek be oda, hogy áldozatok és túlélők után kutassanak – közölte Szalám el-Fergáni, a helyi mentőszolgálat főigazgatója. A politikailag kettészakadt ország keleti részén tevékenykedő, nemzetközileg el nem ismert kormány egészségügyi minisztere, Otmán Abdul-Dzsalíl arról számolt be, hogy

a halottakat tömegsírokba temetik Derna peremén és a környező településeken.

A líbiai vörösfélhold tájékoztatása szerint a halálos áldozatok száma 11 300, 10 100 ember pedig eltűnt. A Daniel mediterrán vihar további mintegy 170 embert is megölt Líbia más részein.

Magyar segítség

Az Infostart is beszámolt róla, hogy Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára csütörtökön közölte: magyar mentőcsapatok is a helyszínre utaznak. „Amint értesültünk a tragédiáról és segítségkérést kaptunk a líbiai hatóságoktól, felvettük a kapcsolatot a civil kutató-mentő csapatokkal, akikre ezúttal is számíthatunk” – tájékoztatott Facebook-bejegyzésében.

A kiutazó mentőcsapatok küldetésének célja ezúttal is az életmentés, „mi pedig törekszünk minden lehetséges módon segíteni őket, hogy nekikezdhessenek a munkának. Imádkozzunk az áldozatokért és családjaikért!” – kérte posztjában az államtitkár.

Szerda este elindultak az első segélyszállítmányok Németországból is, ahonnan a többi között 100 sátrat, 1000 összecsukható ágyat és matracot, valamint 80 aggregátort szállítanak a rászorulóknak. Egyes szakértők időközben lehetséges járványveszélyre figyelmeztetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×