eur:
389.95
usd:
363.88
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A pusztítás nyomai az árvíz sújtotta kelet-líbiai Dernában 2023. szeptember 12-én. A városban már több mint ezer halottat találtak. Az országot sújtó árvizek halálos áldozatainak száma elérheti a több ezret, az eltűnteké a 10 ezret.
Nyitókép: MTI/AP/Dzsamal al-Komati

Döbbenetes képek Líbiából, magyarok indultak segíteni - galéria

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Budapest Mentőszervezet és az Inter Rescue Mentőcsoport 46 emberrel és három kutyával indul útnak az árvíz sújtotta Líbiába a magyar kormány támogatásával – közölte Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára.

A Daniel vihar, amely a múlt héten Görögországra, Törökországra és Bulgáriára is lecsapott, több líbiai nagyvároson, köztük Bengázin, Beidán, al-Mardzson és Dernán is átsöpört. A hatóságok vészhelyzetet hirdettek, az iskolák és a boltok bezártak, kijárási tilalom lépett életbe.

Azbej Tristan csótöürtökön a Facebook-oldalán azt írta, a magyar kormány a "Hungary Helps - Magyarország segít" programon keresztül 14 millió forint értékben támogatja a kiutazó csapatokat, a Magyar Honvédség pedig a kiutazásukban nyújt segítséget.

Az államtitkár felidézte: Líbiát hétfőn "bibliai méretű katasztrófa", olyan vihar érte, amely Derna kikötővárosában áttörte a várost a tengertől elválasztó gátakat, a beáramló tenger pedig egész kerületeket sodort el.

Eddig legkevesebb hatezer halálos áldozatról tudni, de tízezer eltűnt embert keresnek, egyre csökkenő reménnyel.

"Amint értesültünk a tragédiáról és segítségkérést kaptunk a líbiai hatóságoktól, felvettük a kapcsolatot a civil kutató-mentő csapatokkal, akikre ezúttal is számíthatunk" - fogalmazott.

A kiutazó mentőcsapatok küldetésének célja ezúttal is az életmentés, "mi pedig törekszünk minden lehetséges módon segíteni őket, hogy nekikezdhessenek a munkának" - írta Azbej Tristan. "Imádkozzunk az áldozatokért és családjaikért!" - kérte bejegyzésében az államtitkár.

Az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül Franciaország 53 fős orvosi csapatot, sátrakat, teherautókat küld az árvíz sújtotta országba. Olaszország vízimentésre szakosodott csapattal, két szállítójárművel, valamint két kutató-mentő helikopterrel segíti a mentést. Hollandia egy műszaki csapatot, köztük IT-, logisztikai és térképészeti szakértőket küld Líbiába.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×