eur:
389.94
usd:
363.83
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
MISRATA, LIBYA - SEPTEMBER 10: A view of the area as many settlements, vehicles and workplaces have been damaged after floods caused by heavy rains hit the region in Misrata, Libya on September 10, 2023. (Photo by Emhmmed Mohamed Kshiem/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Anadolu Agency/Getty Images

Több mint kétezer halálos áldozata van a Líbiát letaroló viharnak

Tízezer embert pedig eltűnt, miután a Daniel vihar okozta árvíz gátakat szakított át, épületeket sodort el, és elöntötte Derna kikötőváros területének csaknem negyedét.

Több száz holttestet találtak a mentők a romok alatt a kelet-líbiai Dernában. A Szirtben székelő nemzetközileg el nem ismert "kormány" közigazgatásért felelős tagja közölte, hogy hétszáz holttestet már eltemettek.

Derna két kerületében összesen 2300 ember halt meg - közölte Mohamed al-Kabiszi, a helyi kórház igazgatója. A lepellel letakart holttesteket a kórház elé helyezték, hogy családtagjaik azonosíthassák őket.

Külső segítség csak kedden, 36 órával a katasztrófa után kezdett érkezni. Az áradás elborította a kikötőváros felé vezető utat is is, felborult járművekről, kidőlt fákról és vízzel elárasztott, üres házakról számolt be a Reuters hírügynökség.

Líbiában gyakoriak az árvizek az esős évszakban, de ritkán okoznak ekkora pusztítást.

Több helyről is érkezett segítség, de Líbia csak azt fogja elfogadni, amire szüksége van - közölte kedden a nemzetközi segélyajánlatok értékelése kapcsán a nemzetközileg elismert tripoli kormány ügyvezető miniszterelnöke, Abdulhamid Mohammed Dbeibah.

Joe Biden amerikai elnök kedden bejelentette: az Egyesült Államok sürgősségi segélyt küld Líbiába az ottani hatóságokkal és az ENSZ-szel együttműködve. Törökország más országokkal egyetemben segélyeket, a kutatáshoz és mentéshez használható járműveket, mentőcsónakokat, generátorokat és élelmet küld Líbia megsegítésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×