eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Hmejim, 2016. március 16.Az orosz védelmi minisztérium honlapja által közreadott képen két orosz Szu-35-ös vadászbombázó felszáll a szíriai Latakia melletti Hmejmim légi támaszponton 2016. március 16-án. Az orosz elnök két nappja rendelte el a Szíriában harcoló orosz katonai egységek fő részének kivonását. (MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium honlapja/Vagyim Grisankin)
Nyitókép: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium honlapja/Vagyim Grisankin

Egy orosz vadászgép lőtt brit felderítőre - új magyarázat a történtekre

Egy rosszul megfogalmazott parancs és egy félreértés lehet a háttérben.

Tavaly szeptemberben az Infostart is megírta, hogy két Szu-27 típusú orosz vadászrepülő a Fekete-tenger fölött megközelített egy brit RC-135 Rivet Joint felderítőgépet. Először arról szóltak a hírek, hogy az orosz gépnek műszaki problémái voltak, ezért indított két rakétát a brit gép irányába, ám az idén tavasszal nyilvánosságra került Pentagon-iratokban már az szerepelt, hogy az orosz pilóta szándékosan lőtt, le akarta lőni a brit repülőt, de nem találta el.

Most a BBC-nek három vezető nyugati hírszerző forrás is arról beszélt, hogy a meglepően szakmaiatlan orosz kommunikáció állhat a történtek hátterében - idézte az összegzést a hvg.hu. Ezt onnan sejtik, hogy a brit felderítőgép

olyan szenzorokkal volt felszerelve, amikkel a legénysége képes volt belehallgatni a közelükben zajló kommunikációba.

A források szerint az orosz központból érkezett utasítás értelme az volt, hogy "megvan a célpontjuk", amit az egyik pilóta úgy értelmezett, hogy tűzparancsot kapott a brit gépre, míg a másik nem hogy nem csatlakozott a támadáshoz, de igen keresetlen szavakkal hordta le a társát, miután az kilőtte az első rakétát. Ebből még veszekedés is kerekedett, majd a támadó pilóta kilőtt még egy rakétát, azonban ez sem talált.

A brit védelmi minisztérium kezdetben tehát elfogadta az oroszok magyarázatát a műszaki hibáról, majd nem hozta nyilvánosságra a saját adatait a történtekről. Ez persze két dolog miatt is érthető:

  • védik az arra vonatkozó információkat, hogy milyen szinten képesek a repülőgépeik hírszerzési feladatokat ellátni
  • egy félreértelmezett, és végső soron áldozat nélküli parancs miatt sem akart fegyveres konfliktust az oroszokkal.

A brit miniszterelnök hivatala a hírre reagálva közölte: az akkori védelmi miniszter, Ben Wallace beszámolt az elhibázott rakétakilüövésről a parlamentnek, a tőle telhető legnagyobb részletességgel.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×