eur:
389.09
usd:
363.08
bux:
67981.05
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Unsplash.com

Kaiser Ferenc: Washington óvatosan cibálja az orosz medve bajszát Örményországban

Hivatalosan békefenntartói feladatokra képez ki örmény katonákat az Egyesült Államok, ám a hadgyakorlattal Washington olyan területre lépett be, ami eddig orosz ellenőrzés alatt állt – mondta Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Kilencnapos hadgyakorlatot tart Örményországban a helyi erőkkel az Egyesült Államok. A Reuters adatai szerint a hadgyakorlatban 85 amerikai és 175 örmény katona vesz rész, ami voltaképp egy század, így katonailag nem tekinthető jelentős műveletnek – fogalmazott Kaiser Ferenc. Ráadásul csak önvédelemre alkalmas gépkarabélyaik és egyéb fegyvereik lesznek, páncéltörőt, hordozható légvédelmi rakétát vagy más nehézfegyvert nem fognak használni. Az Eagle Partner 2023 hadgyakorlat hivatalos célja az örmény haderő nemzetközi békefenntartásra való felkészítése.

"Örményország egyik szomszédjával sincs jó viszonyban. Azerbajdzsánnal a Hegyi-Karabah térség miatt kifejezetten feszült a viszony, ám az itt állomásozó, a két felet elválasztó orosz békefenntartó erők jelentős részét az ukrajnai háborúba vezényelték át" – emlékeztetett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense. Bár Azerbajdzsán mind élő erőben, mind a haditechnikai eszközök mennyiségében és minőségében is jelentős jelentős erőfölényben van Örményországgal szemben, utóbbiak eddig abban bíztak, hogy szükség esetén Moszkva képes és hajlandó megvédeni őket.

„Most ez a bizalom ingott meg” – jegyezte meg a szakértő, hiszen 2022 februárja óta Oroszország „elsüllyedt az ukrajnai háború mocsarában”.

Ráadásul az ukránok olyan technikával semmisítették meg az orosz technikát, amivel Azerbajdzsán is nagy számban rendelkezik, így Örményország már nem biztos abban, hogy az orosz békefenntartó erők szükség esetén meg tudják védeni – tette hozzá a szakértő.

Kaiser Ferenc arra is felhívta a figyelmet, hogy Örményország szomszédjában Törökország ugyan NATO-tag, ám ezzel a mostani hadgyakorlattal az Egyesült Államok ismét belépett az egykori szovjet érdekövezetbe. "Ha Oroszország valahol meggyengül, és az ottani politikai elit mutat némi fogadókészséget, az Egyesült Államok nem habozik kihasználni a lehetőséget, az Eagle Partner 2023 minimális ereje azt jelzi, hogy itt inkább csak egy szimbolikus gesztusról van szó" – húzta alá a szakértő.

„Washington is csak óvatosan cibálja a medve bajszát, bár Moszkva is okozott már elég problémát az amerikai érdekeknek például Afrikában” – mondta Kaiser Ferenc, és emlékeztetett, a volt szovjet tagköztársaságok közül a három balti állam már EU- és NATO-tag és Ukrajna esetében is a nyugati közeledés Moszkva legnagyobb félelme.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×