eur:
379.05
usd:
348.77
bux:
0
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Viktor Zolotov, az orosz nemzeti gárda (Roszgvargyija) igazgatója (k) a moszkvai Kremlben 2023. június 27-én, mielőtt az orosz elnök megköszöni a Wagner katonai magánvállalat június 24-i lázadásának elfojtásában részt vevő fegyveres testületek tagjainak helytállását. A lázadás még kezdetének napján vérontás nélkül végetk ért.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Szergej Gunyejev

Wagner veteránokat toboroz az orosz Nemzeti Gárda

Sajtóhírek szerint azok is csatlakozhatnak az egyes alakulatokhoz, akik korábban elítéltek voltak, de az ukrajnai fronton teljesített szolgálatuk miatt kegyelemben részesültek.

Az orosz Nemzeti Gárda, a Roszgvargyija toborzást indított a Wagner zsoldosok veteránjai között – közölte a Portfolio.

A lap orosz hírportálok értesüléseire hivatkozva azt írja, hogy azok is beléphetnek a Nemzeti Gárdába, akik korábban elítéltek voltak, de az ukrajnai háborúban teljesített szolgálatuk miatt kegyelmet kaptak. A toborzás során ugyanakkor figyelembe veszik, hogy az elítélt veteránok milyen bűncselekményt követtek el és állítólag ők nem tölthetnek be tiszti vagy vezetői pozíciót.

Az újoncoknak kötelező igazolniuk hiteles papírokkal a Wagner csoportban végzett szolgálatukat, illetve a kegyelmi kérvény másolatát is be kell nyújtaniuk.

Egyes becslések szerint a Wagner csoport legalább 50000 elítéltet toborzott különböző börtönökből. Azok részesültek kegyelemben, akik túlélték az Ukrajnában zajló harcokat és minimum fél évet szolgáltak a zsoldosok között.

Jelentős felhatalmazást kapott a Nemzeti Gárda

Az Infostart is beszámolt róla, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök idén nyáron írta alá azt a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy nehézfegyverzettel lássák el a Nemzeti Gárdát. A törvény szövege szerint a Nemzeti Gárda tagjai fizikai erőt, különleges módszereket, fegyvereket, valamint katonai és speciális eszközöket alkalmazhatnak. Utóbbi felszereléseket egyebek között túszok kiszabadítása érdekében, állampolgárok, tisztségviselők és katonák védelmében vethetik be, illetve zavargások alkalmával rendteremtésre, rendkívüli helyzetekben, járművek megállítására, ha a sofőr nem tenne eleget az erre irányuló felhívásokra, továbbá illegális fegyveres csoportosulások megfékezésére.

Címlapról ajánljuk
Bármilyen kormány alakul Hollandiában, nagy fordulat jöhet a bevándorláspolitikában

Bármilyen kormány alakul Hollandiában, nagy fordulat jöhet a bevándorláspolitikában

Bár Geert Wilders és a bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV) nyerte az előre hozott holland parlamenti választásokat, a súlyos ellentétek miatt nehéz lesz kormányt alakítania – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Sayfo Omar szerint akkora a társadalmi nyomás, hogy bármilyen koalíció is jön létre, valószínűleg rákényszerül arra, hogy szigorításokat vezessen be a bevándorláspolitikát illetően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×