eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels

Kijev mégis tárgyalna a nyelvtörvényről

A kárpátaljai magyarokat is érintő szabályozás akadálya lehet az ország uniós csatlakozási folyamatának.

Ukrajna kész módosítani a kisebbségi jogokról szóló törvényeit, hogy még az idén megállapodhasson az Európai Unióval a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről – mondta Olga Sztefanisina, Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettese a Financial Timesnak. Az eszközölt módosítások a kisebbségek, köztük a magyar középfokú oktatásra vonatkozó szabályokat is érintik, amennyiben egyensúlyt teremtenek az ukrán nyelvű oktatással.

A kérdés a Kijevvel folytatott hivatalos EU-tagsági tárgyalások megkezdésének legnagyobb lehetséges akadályává vált. Az uniós vezetőknek decemberben kell dönteniük arról, hogy megkezdik-e a tárgyalásokat, de Orbán Viktor miniszterelnök többször is vétót helyezett kilátásba a kisebbségi jogok ügye miatt.

A szabályozást Románia is kifogásolja.

Mint az interjúban olvasható, az ukrán illetékesek a héten kétoldalú tárgyalásokat kezdenek magyarországi és romániai partnereikkel, hogy "megpróbáljanak megegyezni az ukrán és a kisebbségi nyelvű középiskolai oktatás egyensúlyáról."

Az ukrán nyelvtörvény, amelyet még Petro Porosenko, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elődje írt alá 2019-ben, gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, beleértve az oktatást, a hivatali ügyintézést is. Lényegében csak a magánbeszélgetések és a vallási szertartások számítanak kivételnek. Szigorú szankciókat tartalmaz továbbá az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértése esetére (a bírságon kívül jogi felelősségre vonást is, sőt, a nemzeti szimbólumok meggyalázása esetén börtönbüntetést is kiszabhatnak).

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×