eur:
391.85
usd:
368.01
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
A 2021. január 5-én közreadott képen Enrique Tarrio, az amerikai Proud Boys (Büszke fiúk) elnevezésű amerikai szervezet vezetője részt vesz egy washingtoni tüntetésen 2020. december 12-én. Tarriót 2021. január 4-én rongálás vádjával őrizetbe vették Washingtonban, mert 2020 decemberében egy templomról levett, majd felgyújtott egy zászlót.
Nyitókép: MTI/EPA/Gamal Diab

Nem kímélte a bíróság a Proud Boys vezetőjét

Ez az eddigi legsúlyosabb ítélet a Capitolium ostromával kapcsolatban.

A bíró 22 év börtönre ítélte a 2021. január 6-i washingtoni zavargások egyik irányítójának tartott Enrique Tarriót kedden az amerikai fővárosban.

A Proud Boys radikális szervezet korábbi első számú vezetőjére kimondott ítélet a legsúlyosabb a Capitolium ostromával végződő események miatt születettek közül.

Az ítélethirdetés előtt a férfi elismerte, hogy hibázott, és elnézést kért a rendőrségtől, a bírótól pedig könyörületet kért.

Enrique Tarrio 2021. január 6-án nem tartózkodott Washingtonban, az ügyészség a bírósági eljárás során ugyanakkor igazolni tudta, hogy ennek ellenére ő volt az események egyik mozgatója.

Tarriót és három társát májusban államellenes szervezkedésben találta bűnösnek az esküdtszék. A polgárháború időszakából származó összeesküvés tényállást rendkívül ritkán alkalmazzák az amerikai igazságszolgáltatásban.

A Proud Boys három másik vezetőjére, Ethan Nordeanre, Joseph Biggsre és Zachary Rehlre a bíró múlt héten 18, 17 és 17 év büntetést szabott ki, súlyosbító tényezőként terrorcselekményt is figyelembe véve. Egy ötödik vádlott, Dominic Pezzolla, akit az államellenes szervezkedés vádja alól felmentettek, erőszakos cselekményekért 10 év börtönt kapott szintén múlt héten.

Az ügyészség a kiszabottnál jóval súlyosabb büntetést kért: Tarrio, Nordean és Biggs esetében is 33 évet tartott indokoltnak.

A január 6-i eseményekkel összefüggésben az ezt megelőzőleg legsúlyosabbnak számító börtönbüntetést egy másik szélsőséges szervezet, az Oath Keepers korábbi vezetőjére, Stewart Rhodes-ra szabta ki a bíróság, akinek 18 évet kell börtönben töltenie.

Az erőszakos tüntetéssel és zavargásokkal összefüggésben összesen mintegy 1100 ember ellen emeltek szövetségi bűncselekmények miatt vádat, eddig 600 esetben született ítélet, és többen hatósági őrizetben várják büntetőeljárásuk lezárását és az ítéletet.

(A nyitóképen: A 2021. január 5-én közreadott képen Enrique Tarrio, az amerikai Proud Boys (Büszke fiúk) elnevezésű amerikai szervezet vezetője részt vesz egy washingtoni tüntetésen 2020. december 12-én. Tarriót 2021. január 4-én rongálás vádjával őrizetbe vették Washingtonban, mert 2020 decemberében egy templomról levett, majd felgyújtott egy zászlót.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×