eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Prága, 2017. március 14.Egy munkás leszerelt reflektorlámpák közt megy el a prágai Cseh Állami Operaház színpada mögött 2017. március 13-án, az operaház felújítási munkálatai kezdetén. Az épület és berendezése korszerűsítését a tervek szerint 27 hónap alatt végzik el mintegy 858 millió cseh korona (közel 10 milliárd forint) ráfordítással. (MTI/EPA/Martin Divisek)
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Súlyos csapás érte a nemrég felújított prágai operát

Elöntötte a víz a prágai Állami Opera felújított épületének alagsorát szerda este, amikor nagy erejű, jégesővel kísért szélvihar söpört végig Közép-Csehországon - közölte Tomás Stanek, a Nemzeti Színház szóvivője a CTK hírügynökséggel.

A Nemzeti Múzeum és a Főpályaudvar között álló, néhányéves felújítás után 2020-ban átadott épület alagsorában van egyebek között a színpadot mozgató technika egy része, a próbatermek és a színházi kellékek raktárai is.

„A kár felmérése folyamatban van, az egész épületben kikapcsolták a villanyt, a mentési munkák még tartanak” – mondta a szóvivő csütörtökön reggel a hírügynökségnek.

Martin Kavka, a prágai tűzoltóság szóvivője szerint víz került néhány újonnan rekonstruált terembe is, vélhetően jelentős károk keletkeztek.

„A hirtelen lezúdult nagy mennyiségű esővizet a környék csatornái nem tudták elnyelni, ami a színház alagsorának elöntéséhez vezetett” mondta a tűzoltóság szóvivője.

A mai cseh Állami Opera épületében nyílt meg 1888-ban az akkori Új Német Színház, amely a prágai németség színházi kultúráját szolgálta. A második világháború után a prágai német színházak megszűntek, az Új Német Színház épületében a cseh Állami Opera kapott helyet, amely a Nemzeti Színház részeként működik.

A szélvihar idején villámcsapás érte a közszolgálati televízió prágai főépületén lévő antennarendszert is, emiatt az egyes csatorna adása rövid ideig szünetelt – közölte csütörtökön reggel a televízió.

A kiadós esővel kísért szélvihar szerdán este fennakadásokat okozott a prágai tömegközlekedésben és a regionális vasúti közlekedésben is .

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×