eur:
391.13
usd:
366.59
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Man in prison hands of behind hold Steel cage jail bars. offender criminal locked in jail.
Nyitókép: Rattankun Thongbun/Getty Images

17 évet sínylődött nemi erőszakért a börtönben, pedig nem csinált semmit

Egy brit férfi 17 évet töltött börtönben nemi erőszakért, amelyet nem ő követett el, ráadásul már nem sokkal az elítélése után az ártatlanságára utaló bizonyíték került elő – derül ki bírósági dokumentumokból, amiket a BBC brit közmédia és a The Guardian című napilap ismertetett szerdán.

A dokumentumok szerint az igazságügyi hatóságok legkésőbb 2009-ben már tudták, hogy nem a vádlott, hanem egy másik, ismeretlen férfi DNS-ét találták meg a 2003-ban elkövetett bűncselekmény áldozatának ruháján, de nem indítottak új vizsgálatot, mert úgy vélték, nem érné meg a ráfordítás.

Andrew Malkinsonnak eredetileg csak 7 évet kellett volna rács mögött töltenie a Manchesterben elkövetett bűncselekményért, de 2003-ban kirótt büntetését 10 évvel meghosszabbították, mert mindvégig megtagadta az együttműködést, és az ártatlanságát hangoztatta. Egy bíróság csak idén júliusban mentette fel, miután egy újabb DNS-vizsgálat egy másik tettest mutatott ki.

Igazságügyi orvosszakértők egy új technika segítségével már 2007-ben átvizsgálták az áldozat ruházatát, és nyálat találtak a mellényen, közel egy mély harapás helyéhez. A mintát több adatbázison is átfuttatták, de nem találtak egyezést, ami azt bizonyította, hogy a DNS nem származhatott Malkinsontól.

Bár az ügyészség azt állapította meg, hogy a nyálnak a tettestől kellett származnia, önszántából nem kezdeményezett perújrafelvételt, amikor pedig maga Malkinson kért újratárgyalást,

a nyomozók kétségbe vonták, hogy az idegen DNS-minta fontos nyom lenne, és azt hangsúlyozták: „rendkívül költségesek lennének a további tesztek”.

Bár a mellényt később megsemmisítették, a róla levett DNS-minta megmaradt egy archívumban, és amikor Malkinson ügyvédei 2019-ben saját maguk adtak megbízást ismételt tesztek elvégzésére, már volt találat, ugyanis időközben az igazi tettes DNS-profilja bekerült az egyik adatbázisba – írják a brit honlapok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×