eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Nem várt adat Amerikából

A vártnál jobban emelkedett az amerikai termelőiár-index júliusban havi és éves szinten is.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a U.S. Bureau of Labor Statistics pénteken azt közölte, hogy júliusban 0,3 százalékkal emelkedett a termelőiár-index szezonális kiigazítással a júniusban regisztrált stagnálás után. A piac 0,2 százalékos havi növekedést várt júliusra.

Júliusban éves szinten a termelőiár-index növekedése 0,8 százalék volt az előző havi 0,2 százalékos emelkedés után, az elemzői várakozások átlagában némileg kisebb mértékű növekedés, 0,7 százalék szerepelt.

A gyakran változékony élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árakat nem tartalmazó termelői maginfláció éves összevetésben a 2,3 százalékot váró elemzői várakozásokat kissé meghaladva, az előző havival megegyezően 2,4 százalék, 2021 januárja óta a legalacsonyabb volt.

A termelői magárindex havi összevetésben az elemzői várakozásokban szereplő 0,2 százaléknál kissé nagyobb mértékben, 0,3 százalékkal emelkedett júliusban a júniusi 0,1 százalékos csökkenést követően.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön ismertette a fogyasztói árak júliusi alakulására vonatkozó adatot: a U.S. Bureau of Labor Statistics azt közölte, hogy az Egyesült Államokban a fogyasztói áremelkedés éves összevetésben 3,2 százalékra gyorsult a júniusi 3,0 százalékról. Az elemzői várakozások átlagában 3,3 százalékos júliusi inflációs adat szerepelt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×