eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke, miután pártfőtitkárrá választották az észak-koreai kommunista állampárt, a Koreai Munkapárt nyolcadik kongresszusán Phenjanban 2021. január 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Kim Dzsong Un háborúra készül

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető átalakította az ország katonai vezetését, és leváltotta a hadsereg vezérkari főnökét. Ugyanakkor felszólította a hadsereget, hogy készüljön fel a háborúra.

Észak-Korea vezetője, Kim Dzsong Un elbocsátotta Pak Szuil tábornokot, helyére pedig Ri Jonggil marsallhelyettest nevezte ki. Az állami Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) szerint azonban nemcsak a vezérkari főnököt, de számos más vezető beosztású katonai parancsnokot is leváltottak a posztjáról, írja a CNN hírösszefoglalója alapján az Index.

A történésekről beszámoló amerikai hírtelevízió hangsúlyozza, Észak-Korea rendszeresen megújítja katonai vezetését, egyes vezetőket lefokoznak, míg mások teljesen eltűnnek a nyilvánosság elől.

Ennek oka az lehet, hogy Kim Dzsong Un kínosan ügyel arra, hogy vezetői ne kapjanak túl nagy hatalmat.

A KCNA jelentése szerint a Központi Katonai Bizottság ülésének legfőbb napirendi pontja a háborús előkészületek megvitatása volt, úgymond tekintettel a Koreai-félszigeten uralkodó súlyos katonai helyzetre. Ez utóbbival a CNN szerint az USA-ra utalhattak.

"Észak-Korea most a legerősebb abszolút fegyverrel rendelkezik az amerikai imperialisták megbüntetésére. A bosszúállók ezen a földön égnek a fékezhetetlen akarattól, hogy bosszút álljanak az ellenségen"

– tolmácsolta az észak-koreai vezető szavait a KCNA.

Kim Dzsong Un egyébként szerdán elrendelt egy olyan általános, az egész országra kiterjedő hadgyakorlatot, amelyen használják az ország összes legújabb fegyverét is.

Kim ezt megelőzően a múlt hét végén körbejárta a fegyver- és lőszergyárakat, és „fontos útmutatást” adott az „új lőszerek sorozatgyártásához szükséges kapacitásnöveléshez” – áll a KCNA jelentésében.

A háborús észak-koreai retorikával kapcsolatban a CNN megjegyzi, hogy az atomfegyverekkel rendelkező Észak-Korea sűrű időközönként különböző fegyvereket tesztel, köztük a legnagyobb interkontinentális ballisztikus rakétáját, fokozva ezzel a diplomáciai feszültséget az Egyesült Államokkal.

A helyzetet nem enyhíti az a tény, hogy Észak- és Dél-Korea technikailag jelenleg is háborúban áll, mivel az 1950-es években kirobbant fegyveres konfliktus csak egy ideiglenes fegyverszünettel és nem pedig egy békeszerződéssel ért véget.

A félszigeten uralkodó feszültség közepette Dél-Korea bejelentette, hogy augusztus 23-án országos polgári védelmi gyakorlatot tart.

Az ország 51 millió lakosának többsége ekkor többek között gyakorolni fogja az óvóhelyekre való evakuálást is válaszként a phenjani „provokációkra”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×