eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
5.56mm NATO ammunition in magazines on black background
Nyitókép: zim286/Getty Images

Hírszerzés: máris összefogott a Wagner és a fehérorosz hadsereg

Úgy tűnik, közösen tartanak komplex hadgyakorlatot a lengyel határ mellett.

A brit védelmi minisztérium péntek reggeli reggeli hírszerzési jelentése szerint a Wagner csoport és a fehérorosz hadsereg közötti együttműködés formálisan szintet lépett azzal, hogy gépesített dandár szinten tartanak hadgyakorlatot.

Az X közösségi oldalon megjelent összegzés szerint a fehérorosz kormány augusztus 7-én jelentette be, hogy a fehérorosz 6. Önálló Gárda Gépesített Dandár az északnyugati Hrodna városánál hadgyakorlatba kezd, közel a lengyel és a litván határhoz.

A britek értesülése szerint a fehérorosz védelmi minisztériumnak a hadgyakorlattal az a célja, hogy a fehérorosz csapatok elsajátítsák az orosz hadseregnek az ukrajnai háborúban megszerzett tapasztalatait. A hírszerzés szerint ez valószínűsíthetően azt jelenti, hogy kis számban a Wagner zsoldosai is részt vesznek majd a hadgyakorlaton, kiképzői feladatokat ellátó tanácsadókként.

A rövid londoni hírszerzési összefoglaló ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a hadgyakorlatnak vélhetően nincs kiemelt jelentősége, mivel az a szokásos, éves kiképzési rutin része. A jelentés szerint ezt a feltételezést erősíti meg az, hogy a fehérorosz 6. Önálló Gárda Gépesített Dandár bázisa Hrodna városánál van, így a hadgyakorlathoz nem kellett átvezényelni őket.

Ráadásul a brit védelmi tárca hírszerzése szerint az adott fehérorosz alakulat nincs is harcképes állapotban, ezért a Wagner-csoporttal közösen tervezett hadgyakorlat nagy valószínűséggel csak Oroszországnak a NATO-val szembeni kommunikációs hadviselésének a része.

Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×