eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Thumbs down icon on device screen
Nyitókép: SEAN GLADWELL/Getty Images

Jókora bírságot kapott a nyakába a Meta

Napi egymillió koronás, azaz több mint 34 millió forintnak megfelelő bírságot szabott ki a norvég adatvédelmi hatóság (Datatilsynet) a Facebook anyavállalatára, a Metára adatvédelmi jogsértések miatt, amelyet augusztus 14-től kell megfizetnie – közölte a norvég adatvédelmi hatóság.

A Datatilsynet július 17-én közölte, hogy megbírságolják a vállalatot, ha nem korrigálja az általuk azonosított adatvédelmi jogsértéseket. A Facebook, az Instagram és a WhatsApp anyacége nem fűzött megjegyzést a bejelentéshez.

A Datatilsynet előírásai szerint a Meta Norvégiában nem gyűjthet felhasználói adatokat, például a felhasználók fizikai tartózkodási helyéről, és célzott reklámozáshoz sem használhatja őket. A Meta augusztus 4-ig kapott határidőt az adatvédelmi kihágások rendezésére.

„Jövő hétfőtől napi 1 millió koronás bírság lép életbe”

– mondta Tobias Judin, a Datatilsynet nemzetközi részlegének vezetője. A bírságot november 3-ig szabták ki, de ha a norvég hatóság az Európai Adatvédelmi Testülethez fordul, akkor utóbbi határozatlan idejűvé teheti és egész Európára kiterjesztheti a döntést. Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, de csatlakozott az EU belső piacához.

A Meta múlt héten jelentette be, hogy felhasználói hozzájáruláshoz kötné az Európai Unióban a vállalkozások számára a célzott reklámozást a Facebook és Instagram adatai alapján. A Datatilsynet viszont úgy gondolja, hogy ez a lépés nem elégséges, és a Metának kötelessége felfüggesztenie a személyes adatok belső felhasználását, amíg a hozzájárulási mechanizmus működésbe nem lép.

„A Meta szerint a hozzájárulási mechanizmus megvalósítása több hónapot is igénybe vehet, és még azt sem tudjuk biztosan, hogyan fog pontosan kinézni. Időközben pedig minden nap sérülnek a felhasználók jogai” – mondta Judin.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×