eur:
389.26
usd:
362.5
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
The photo was taken at Kamakura city of Kanagawa prefecture, Japan.
Nyitókép: Taro Hama/e-kamakura/Getty Images

Hatalmas demográfiai válságban Japán

Rekordmértékben csökkent Japán lakossága az elmúlt évben, miközben csaknem hárommillióval a külföldiek száma is rekordot döntött - derült ki kormányzati adatokból szerdán.

A tokiói belügyminisztérium szerint a japán állampolgárok száma már 14. éve csökkent 2022-ben. A szigetországban születettek 801 ezerrel lettek kevesebben, így számuk 122 423 038-ra csökkent. Ez volt az első alkalom, hogy mind a 47 prefektúrában kevesebben lettek a japánok.

A távol-keleti ország lakossága 2008 óta folyamatosan csökken az alacsony születési arányszám miatt, amely tavaly negatív rekordot ért el. 2022-ben 772 ezren születtek és 1,57 millióan haltak meg Japánban.

Eközben a Japánban bejelentett lakcímmel rendelkező külföldi állampolgárok száma 2 993 839 volt 2023. január 1-jén, ami 10,7 százalékos növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ez volt a legnagyobb éves emelkedés azóta, hogy a tokiói belügyminisztérium egy évtizeddel korábban elkezdte vezetni a bevándorlókra vonatkozó adatokat.

Kisida Fumio japán miniszterelnök kormánya legfontosabb teendői közé sorolta a negatív trend megfordítását, és évente 3,5 ezer milliárd jent (24,84 milliárd dollár) költene gyermekgondozásra, illetve a családokat támogató intézkedésekre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×