eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pixabay

Ezt már nem úszta meg a nőket szexuálisan zaklató orvos

Húsz év börtönbüntetésre ítélt kedden egy amerikai szövetségi bíróság egy New York-i nőgyógyászt, aki több mint két évtizeden át pácienseinek százait zaklatta szexuálisan kezelésük során - jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Robert Hadden ellen 2020-ban emeltek vádat a manhattani szövetségi ügyészek azon az alapon, hogy egyes volt páciensei más államokból érkeztek a nőgyógyász New York-i kórházakban zajló rendeléseire.

A kedden lezárult perben csupán az áldozatok egy szűk csoportja volt érintett. A jelenleg 64 éves Haddent négy rendbeli vádpontban még januárban mondták ki bűnösnek, amiért az 1980-as évek végén indult praxisa során arra sarkallta áldozatait, hogy kezelésük érdekében átlépjék az államhatárt, majd bizalmukkal visszaélve szexuálisan zaklatta őket a rendelésein, miközben a helyszínt biztosító neves kórházak presztízséből is hasznot húzott.

Azok a kórházak, ahol Hadden dolgozott, több mint 236 millió dollárt fizettek a vádlott több mint kétszáz egykor páciensének kártérítési igényeinek rendezésére.

Haddent az évek során a szövetség bíró szerint legkevesebb 245 nő vádolta meg azzal, hogy a férfi molesztálta a kezeléseken.

A férfi nem először állt bíróság előtt a szexuális visszaélés miatt. A korábbi, 2016-ban ellene zajló büntetőeljárásban azonban vádalku született, amelynek értelmében Haddent megfosztották orvosi engedélyétől, ám nem kellett börtönbe vonulnia, és nem került fel az állami szexuális bűnözők nyilvántartásába sem.

Az ügyben New York állam ügyészségéhez forduló nők beszámolói először 2017-ben, a MeToo-mozgalom térnyerésével kaptak nagyobb nyilvánosságot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×