eur:
391.13
usd:
366.57
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Munkás dolgozik a Mercedes-Benz S-osztály modelljeinek szerelőcsarnokában a Daimler AG német járműgyártó sindelfingeni gyárában 2020. április 30-án, a koronavírus-járvány idején.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

A Mercedes nem adja fel, inkább növeli a tétet

Aligha lehetnek elégedettek a német autógyártók az első félév mérlegével. Korábban az autókbóll volt hiány, az elmúlt hónapoban azonban a vásárlóknak veszett nyoma. Szakértők már a vészharangot is megkongatták, sokak szerint az autópiacon összeomlás fenyegethet. Az ok mindenekelőtt az új atók árának az elmúlt években történt jelntős emelkedése, amivel a vásárlók képtelenek lépést tartani. Ez vonatkozott az elektromos autókra is, amelyeket pedig a jövő autójának tartottak.

.A Mercedes, az Audi és a többi német autógyártó különböző kedvezményekkel igyekezett talpra állni, és új autóit értékesíteni.

Ágazati szakértők szerint a vevőknek nyújtandó vásárlási ösztönzők a második félévben elengedhetetlenek.

Különösen az elektromos autók esetében várható növekvő "árnyomás", amit a piacra energikusan benyomuló kínai gyártók is erősítenek.

A Mercedes mindennek ellenére előremenekül.

A sindelfingeni gyár vezérigazgatója a Handelsblatt című lapnak nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt hónapok keserű tapasztalatai ellenére a Mecedes exponenciális növekedésre számít.

Olla Källenius, a gyár svéd származású vezérigazgatója elmondta, hogy a jövőben több pénzt kívánnak befektetni az elektromos meghajtású autók fejlesztésébe.

"Növeljük a tétet" - fogalmazott az igazgató, aki meggyőződésének adott hangot, hogy - még ebben az évtizedben valamikor "megfordul" a piac.

"Akkor pedig exponenciális növekedést fogunk látni az elektromos autók eladása terén" - tette hozzá.

Közölte azt is, hogy a jelenlegi 40 milliárd eurónál többet kívánnak fordítani az elektromos meghajtások kutatására és fejlesztésére, továbbá a már tervezett kiadásokat is előbbre hozzák.

Mindezzel kapcsolatban azonban további részletet nem közölt.

Egy korábbi interjúban a vezérigazgató ugyanakkor elismerte, hogy az elektromos autók értékesítése a vártnál lassabban halad.

Úgy vélekedett, hogy az évtized közepére a Mercedes által értékesített autók ötven százaléka tisztán elektromos meghajtású lesz.

Most ezt a határidőt egy évvel megtoldotta, és 2026-ról beszélt.

"Nem tudjuk teles mértékben függetenteni magunkat az autópiacok fejlődésétől - jelentette ki.

Elmondta, hogy a Mercedesnél négy elektromos meghajtás fejlesztése van folyamatban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×