eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Orosz újoncok vonatra szállni készülnek az Oroszország által annektált Krím félszigeten fekvő Szevasztopol vasútállomásán 2022. november 9-én. Az Ukrajna elleni háború miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást rendelt el, ez november elejéig az önkéntesekkel együtt 318 ezer embert érintett, közülük eddig 49 ezret vezényeltek harci övezetbe.
Nyitókép: MTI/EPA

Egyre több katona kell Vlagyimir Putyinnak

Oroszországban az eddigi 27-ről 30 évre emelték a sorkatonai szolgálat felső korhatárát.

Az orosz parlament alsóháza harmadik - végső - olvasatban is elfogadta a törvényjavaslatot, amelyet Andrej Kartapolov, a duma védelmi bizottságának vezetője tavaly márciusban terjesztett elő. A jogszabály megállapítja, hogy az alsó korhatár továbbra is 18 év. 2024. január elsejétől a felső korhatárt azonban a 30. életévben határozzák meg.

A 18 és 30 év közötti férfiaknak egy év katonai szolgálatot kell teljesíteniük, vagy ennek megfelelő katonai kiképzést kapnak felsőoktatási tanulmányaik alatt. A törvény megtiltja a férfiaknak, hogy a katonai behívóparancs kézbesítésétől elhagyhassák Oroszországot. Egy áprilisban elfogadott szabályozás értelmében a katonai behívót már elég online kézbesíteni.

Oroszország tavaly jelentette be azon tervét, hogy sorkatonai és hivatásos katonai állományát több mint 30 százalékkal, 1,5 millió főre kívánja emelni.

A sorkatonákat a hatályos törvényi szabályozás szerint nem vethetik be Oroszország területén kívül,

és elviekben kimaradtak a tavaly őszi részleges mozgósításból is, amikor 300 ezer - korábbi katonai tapasztalattal bíró - férfit hívtak be, hogy Ukrajnában bevethessék őket.

A kedden elfogadott jogszabály rendelkezéseket tartalmaz arra is, hogy az orosz kormányzók regionális félkatonai egységeket alakíthatnak mozgósítás vagy hadiállapot idején. Ezek az egységek főként drónok és ellenséges diverzánscsoportok elhárítására, valamint terrorellenes műveletekben lennének bevethetők, illetve rendfenntartás céljából.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×