eur:
389.71
usd:
364.28
bux:
68119.07
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Járókelők hűsítik magukat egy szökőkútnál a belvárosi Szabadság téren 2023. június 20-án. Június 21. nulla órától június 23. éjfélig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére az országos tisztifőorvos.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Utazóknak - Még legalább egy hét pokoli hőség vár Európára

Spanyolország, Olaszország, Horvátország és Görögország is rekordközeli hőmérsékletek mellett tapasztalja meg rövid időn belül a második hőhullámot.

Olaszország és Görögország egyes részein negyven fok fölötti hőmérséklet várható - írja a Euronews.

Az is elképzelhető, hogy megdől a 2021-ben, a szicíliai Siracusában mért rekord hőmérséklet: ez 48,8 fok volt.

A hőhullám, melyet korábban Cerberus, most Khárón néven emlegetnek, 16 olasz városban hőségriadó bevezetését indokolta. A legfiatalabbak, a legidősebbek és a törékeny egészségű emberek vannak a legnagyobb veszélyben a kánikulában, mely főként a kiszáradás és a test túlmelegedése miatt jelent számukra komoly rizikót.

A mostani kánikula azonban olyan magas hőmérséklettel jár, ami már mindenkire nézve káros egészségügyi hatásokkal járhat, ezért Olaszországban azt javasolják, aki teheti, kerülje délelőtt 11 és este 6 óra közt a szabadtéren tartózkodást.

Az érintett városok közt van Bologna, Róma és Firenze is. A turisták által frekventált városokba látogatóknak azt ajánlják, ha a figyelmeztetések ellenére mégis utaznának, használjanak napvédő készítményt, a legforróbb órákban ne tartózkodjanak az utcán és igyanak megfelelő mennyiségű vizet.

Az olasz sajtó figyelmét azonban a The Guardian szerint jobban leköti az, ahogyan a nemzetközi sajtó tálalja a hőhullámmal kapcsolatos híreket, mint az, hogyan tálalja a nemzetközi média az olasz körülményeket. Különösen a The Times címadása nyűgözte le őket, a lap ugyanis az örök várost pokoli városként aposztrofálta.

Eközben a forróság helyett a helyi lapok a miniszterelnök-helyettes adóamnesztiával kapcsolatos ötletével foglalkoztak.

Vannak ugyanakkor olyan utazók, akik inkább nem kelnek útra vagy máshova, kevésbé forró tájra igyekeznek: a szervezett utakat és a repülőjáratokat azonban a hőség mellett is ugyanazokkal a feltételekkel indítják el.

Az előrejelzések szerint a rendkívül meleg időjárás körülbelül július végéig tart majd. A következő napokban azonban enyhülhet a magas hőmérséklet a nyugat-európai országokban, például Spanyolországban és Portugáliában.

A hőség miatt turistalátványosságokat is le kellett zárni, több helyen okozott rosszullétet a nagy meleg. Az athéni Akropoliszt is érintették az intézkedések. Az olasz hatóságok is fontolgatják, hogy a nap legmelegebb időszakában korlátozzák a történelmi műemlékek látogatását.

Athénban és néhány más görög városban a hőség miatt a munkaidő is változott: 12 és 17 óra között azokon a területeken, ahol nagyon nagy a hőség, felfüggesztették a munkavégzést.

Róma egyes részein is áramkimaradásokat is tapasztaltak, mivel a légkondicionálók használata megterhelte az elektromos hálózatot.

Catania repülőterén tűz ütött ki: arról nincs információ, hogy a magas hőmérséklettel van-e összefüggésben. Az esetben senki nem sérült meg, a repteret kiürítették és szerdáig lezárták.

A spanyolországi La Palma szigetén szombaton erdőtűz ütött ki, több ezer embert evakuáltak, akik azóta visszatérhettek otthonaikba.

Dél-Európában az időjárás miatt megnőtt az erdőtüzek keletkezésének esélye - Horvátországban is tomboltak tüzek, Spanyolországban pedig a hatóságok arra figyelmeztettek mindenkit, hogy komoly veszélye van ezek kialakulásának. A görögországi hatóságok szerint az erős szél és a forró, száraz időjárás együttesen növeli az erdőtüzek kockázatát.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×