eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Car Crash with police
Nyitókép: GummyBone/Getty Images

Közúti gyilkosság - Franciaországban megelégelték a közlekedési ámokfutókat

A közúti balesetekkel összefüggő halálesetek számának a növekedése Franciaországban már olyan komoly társadalmi problémává vált, ami miatt a francia törvényhozásnak változtatnia kellett a büntetőtörvénykönyvön.

A francia kormány bejelentette, hogy szigorúbban lép fel mindazokkal szemben, akik alkalmatlanok a vezetésre - írja a Guardian alapján a 24.hu. Élisabeth Borne francia miniszterelnök tájékoztatása értelmében új bűncselekményt vezetnek be, ez pedig a közúti gyilkosság lesz.

A döntés néhány hónappal azt követően született meg, hogy egy ismert komikus kábítószer hatása alatt okozott balesetet.

A francia büntető törvénykönyv alapján a halálos balesetek okozását eddig gondatlanságból elkövetett emberölésként vették számba, és bár a mostani módosítás nem hoz magával súlyosabb büntetési tételeket, a szimbolikus jelentősége annál nagyobb.

"Meghallgattam az áldozatok szövetségét, akiket sokkol az, hogy gondatlanságból elkövetett emberölésről beszélünk, amikor olyasvalaki miatt történik halálos baleset, aki alkoholt vagy kábítószert fogyasztott, mielőtt a volán mögé ült.

A kérésnek eleget téve a gondatlanságból elkövetett emberölést a sofőrök esetében közúti gyilkosságra nevezzük át" – közölte a miniszter.

A törvényjavaslatot még a francia parlamentnek jóvá kell hagynia, ahhoz, hogy törvényerőre emelkedhessen.

Az előzetes bejelentések alapján a közelmúlt halált okozó közúti balesetei miatt Magyarországon is törvényi változás készül. Lázár János építés és közeledésügyi miniszter bejelentése szerint a magyar parlament a KRESZ szigorítását tervezi.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×