eur:
389.73
usd:
362.07
bux:
68308.25
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Ukrán katonák páncélozott szállítójárművön a kelet-ukrajnai Bahmut térségében húzódó fronton, az orosz erőkkel vívott harcok helyszínén 2023. június 5-én.
Nyitókép: MTI/AP/Irina Ribakova

Hatalmas veszteségek miatt kellett újratervezni az ukrán ellentámadást

Lapértesülés szerint teljesen átszabták a műveleteket.

Az ukrán haderő a nyáron indított szárazföldi offenzíva kezdeti szakaszában olyan súlyos veszteségeket szenvedett, hogy újra kellett tervezni a támadóműveleteket – írja a New York Times amerikai és európai katonai vezetői források alapján. A Portfolio szemléjre szerint a nyáron indult támadás első két hete alatt az ukrán haderő elvesztette a harcba küldött járműveinek, fegyvereinek és katonáinak mintegy 20 százalékát, köztük számos csúcskategóriás NATO-országból származó eszközt. A veszteségek a következő hetekben mérséklődtek, de még mindig komolynak, 10 százalék körülinek mondhatók.

Az amerikai lap forrásai szerint a veszteségeket látva az ukrán hadvezetés taktikákát váltott: a legtöbb szárazföldi műveletet leállították és inkább tüzérségi rendszerekkel kezdtek el dolgozni az orosz állások, harcászati képességek gyengítésén. Emellett a mégis megvalósított szárazföldi támadások során is lényegesen körültekintőbben haladnak az ukrán csapatok, különös figyelmet fordítva az aknamezőkre.

A lapnak ukrán katonák azt mondták: mindenki nagy áttörést remélt a szárazföldi műveletektől, az offenzíva azonban a veszteségek miatt jelentősen lelassult.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×