eur:
389.25
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Felderítő drón kijelzőjét nézi egy ukrán katona egy lőállásnak használt épületben a keleti fronton, a Donyec-medencében fekvő Szeverodoneckben 2022. június 9-én. Az orosz erők május 29-én vették ostrom alá a várost.
Nyitókép: MTI/AP/Olekszandr Ratusnyak

Az év végéig egymillió darab készülhet az oroszok egyik csúcsfegyveréből

A Lancet dróncsalád lett egyértelműen a legsikeresebb harctéri taktikai kamikazedrónja az orosz hadseregnek az orosz–ukrán háborúban.

Az orosz állami média, az orosz Rosszija 1 televízió összeállítása szerint a drónokat gyártó ZALA Aero vállalat, illetve anyacége, a Kalasnyikov konszern most háromszorosára kapcsolja a ZALA Lancet drónok gyártásának ütemét.

A termelés felfuttatása azzal hozható összefüggésbe, hogy a Lancet drónok az orosz–ukrán háború egyik legsikeresebb fegyverének számítanak az orosz oldalon. Ezek a kamikazedrónok jelentős számú és érzékeny veszteségeket okoznak az ukrajnai haderő eszközállományában – írja a Portfolio.

A különféle fegyvercsoportok közül a Lanceteknek köszönhető az egyik legnagyobb pusztítás az ukrán haderő vontatott és önjáró tüzérségi eszközei között, de a 40 kilométeres hatótávú, 3-5 kilogrammos robbanófejeket szállító dróncsalád a páncélozott szállító járművekben és a könnyű tankok soraiban is jelentős, eddig már összesen több százra tehető pusztító csapást végzett el.

Megszólalt Alekszandr Zaharov, a Lancet vezető fejlesztőmérnöke is, aki a gyártás felfuttatásával kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg már 200 ezer elkészített példánynál tart a Kalasnyikov cégcsoport vállalata, de az év végére az egymillió legyártott drón a cég termelési terve.

Az orosz hírcsatornák szerint a drón fejlesztői mostanra elkészültek a Lancetnek egy olyan újfajta típusával is, amely képes lesz drónrajként is működni. A nem hivatalos hírek szerint a legújabb Lancetekből egyszerre 4-5 darabot indítanak majd mobil kilövőállomásokról, amely csoport tagjai mesterséges intelligencia alapján derítik fel és semmisítik meg a célpontjaikat egymással együttműködve, minden emberi beavatkozás nélkül.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×