eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök látogatást tett a légierő és légvédelem központi parancsnokságán egy meg nem nevezett fehéroroszországi helyszínen 2023. május 15-én.
Nyitókép: MTI/AP/Fehérorosz elnöki hivatal sajtószolgálata

Rejtélyes halált halt a börtönben a fehérorosz elnök nagy bírálója

Jogvédők szerint Puskin több hónapot töltött egy munkatáborban, mielőtt áthelyezték a hrodnai börtönbe tavaly év végén.

Tisztázatlan körülmények között elhunyt Fehéroroszországban a bebörtönzött Alesz Puskin művész - közölte kedden felesége és a Vjaszna (Tavasz) fehérorosz emberi jogi szervezet.

Az Aljakszandr Lukasenka elnök bírálójának számító 57 éves művész Hrodna városának börtönében halt meg. Úgy tudni, a férfit megpróbálták újraéleszteni, de ez sikertelen volt. Nem volt tudomás arról, hogy beteg lett volna.

Puskin mintegy húsz éven át látványos művészeti akciókkal tiltakozott Lukasenka rendszere ellen. A Mediazona független hírportál felidézte, hogy 1999-ben a művész egy talicska trágyát öntött ki az elnök hivatala előtt, ami miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Puskint legutóbb 2021-ben vették őrizetbe, és tavaly öt év börtönre ítélték állami jelképekkel való visszaélés és uszítás vádjával. A Vjaszna beszámolója szerint a férfi nagy feltűnést keltett az ítélethirdetéskor, amikor levetkőzött, és keresztformájú vágást mutatott a hasán, amelyet állítása szerint a vizsgálati fogság idején okozott magának. Ezért az akciójáért két hétre magánzárkába zárták.

Jogvédők szerint Puskin több hónapot töltött egy munkatáborban, mielőtt áthelyezték a hrodnai börtönbe tavaly év végén.

A 3sat német kulturális csatornának a fehérorosz tiltakozási mozgalomról szóló tudósítása szerint a művész szülőfalujának, Bobrnak a templomában képet festett arról, ahogy Lukasenka Isten törvényszéke előtt áll. Mindemellett Puskin saját Instagram-csatornáján megörökítette több mást tiltakozóakcióját.

Szvjatlana Cihanouszkaja, a fehérorosz ellenzék litvániai emigrációban élő vezetője kijelentette, hogy "nyilvánvalóan a Lukasenka-rezsim újabb tragikus áldozatáról" van szó, és követelte a haláleset körülményeinek kivizsgálását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×