eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Videófelvételről készített kép Jevgenyij Prigozsinról, a Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg alapítójáról Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Katonai konfrontációvá fajult a Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.
Nyitókép: MTI/AP/Prigozsin sajtószolgálata

Bendarzsevszkij Anton: kiadták a kilövési parancsot Jevgenyij Prigozsinra

Oroszország területén a Wagner csoport biztosan befejezte a működését, a katonák előtt három választás áll – mondta az Oroszország-szakértő. A Wagner-vezérnek viszont nincs választása, el kell adnia minden oroszországi érdekeltségét, és az országot is el kell hagynia.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöke, aki közvetítőként fontos szerepet játszhatott a Wagner-lázadás leállításában, csütörtökön bejelentette, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezetője nem tartózkodik Fehéroroszországban, noha korábban úgy szólt a puccskísérlet idején kötött alku, hogy a hazaárulónak titulált zsoldosvezér fehérorosz területen kap menedéket.

Bendarzsevszkij Anton viszont arról beszélt az InfoRádióban, hogy már a puccskísérlet másnapján szabadon látogathatta Oroszországot Prigozsin, és a Lukasenka közvetítésével kötött alkuban nem arról van szó, hogy soha nem léphet be Oroszország területére, hanem arról, hogy el kell tűnnie a nyilvánosságból, és el kell hagynia majd Oroszországot.

Az Oroszország-szakértő kiemelte, hogy noha Fehéroroszországban telepedhet le Prigozsin, de a lakóhelye Szentpéterváron van, ott vannak az ő üzleti érdekeltségei, egy hatalmas, másfél hektáros birtoka, és a média- és más üzleti érdekeltségeiből álló birodalmat most fel kellett számolnia. "Többek között azért is ment haza, mert valószínűleg az ígéretei értelmében minden üzletétől meg kell szabadulnia, és ezeket a szálakat el kell vágnia. Ha Lukasenka azt mondta, hogy éppen nincs az országában, ez nem azt jelenti, hogy egyébként nem fog visszatérni, vagy nem ott fog lakni, de közben lehetőséget adtak neki, hogy az otthoni dolgait rendezze" – vélekedett Bendarzsevszkij Anton.

Az orosz állami média közben elkezdte Prigozsint korruptnak és hazaárulónak nevezni, ezt szerinte nem lehet másként értelmezni:

kiadták rá a kilövési parancsot.

Felidézte, hogy Vlagyimir Putyin a lázadás napján, szombat reggel egy beszédben az egész Wagner csoportot és személyesen Prigozsint árulónak minősítette, aki hátba támadta Oroszországot, majd néhány nappal később egy másik beszédben annyit finomított, hogy a Wagner-zsoldosok eltévedt bárányok, akik egyébként bizonyítottak a fronton és őket jó útra kell terelni. "De Prigozsinra megtörtént a kilövési engedélyt, Putyin árulónak minősítette, onnantól kezdve országszerte a Wagner csoport plakátjait lebontották, az irodáit felszámolták, ez az elmúlt hetekben is folytatódott" – mondta az Oroszország-szakértő.

Arra is emlékeztetett, hogy Prigozsinnak nem csak a Wagner csoportban volt érdekeltsége, ő volt a legnagyobb élelmezési beszállítója az orosz általános iskoláknak, sőt 2018-ig ő volt a legnagyobb beszállítója az orosz védelmi minisztériumnak, és utána is az egyik legnagyobb beszállító maradt. Ezeket az érdekeltségeket is fel kellett számolnia, az orosz médiában pedig ezeket az üzleteit is folyamatosan bírálják, elmondták, hogy mennyire túlárazottak azok szolgáltatások, amelyeket Prigozsinnal adott, és mennyi pénzt keresett belőle. Vlagyimir Putyin is azt mondta, hogy személyesen Prigozsin legalább egymilliárd dollárt keresett az orosz államtól ezeken a szolgáltatásokon.

"Csakhogy itt a logikai kérdés, hogy ha ennyire túl volt árazva a dolog és Prigozsin hosszú éveken keresztül üzemeltette ezt a birodalmát, akkor eddig miért nem ismerték fel? Nyilván politikailag motivált döntés, hogy Prigozsinnal nem lehet üzletelni, nem lehet együttműködni, ezért

mindenhonnan kiszorítják, és még a médiában is negatív képet alakítanak ki róla"

– mondta a szakértő.

Azt viszont nem lehet tudni, hogy mi lesz a Wagner-katonákkal. Mint emlékeztetett, volt egy konkrét határidő, július elseje, ameddig minden önkéntes fegyveres csoportnak, amely Oroszország területén működött, beleértve a Wagner csoportot is, alá kellett volna írnia a szerződését az orosz védelmi minisztériummal. Ha nem írták alá, onnantól kezdve leszereltek, nem folytathatták továbbá a katonai tevékenységüket.

"A katonáknak a Wagner csoport nagy szabadságot jelentett a működésben, a döntéshozatalban, ráadásul sokkal kedvezőbb feltételek alapján harcolhattak, mint az orosz védelmi minisztérium alatt, sokkal több pénzt kaptak, a haláluk esetén a családjuk magasabb díjat kapott, ráadásul bármikor leszerelhettek a Wagner csoportból, ha nem elítélt bűnözőről volt szó, mert ott meg volt határozva, hogy legalább fél évet kellett szolgálnia, mielőtt visszakaphatta a szabadságát Ez a lehetőség a védelmi minisztériumnál nincs meg, a mobilizálásról szóló törvény alapján akik felvállalták a szolgálatot, egészen addig szolgálniuk kell, amíg nem születik egy rendelet, amely lehetőséget ad a a leszerelésre" – mondta.

Bendarzsevszkij Anton szerint

Oroszország területén a Wagner csoport biztosan befejezte a működését,

lehetnek az orosz védelmi minisztériumon belül olyan csapatok, amelyek a Wagner csoport katonáiból formálódtak. A 20-30 ezer fős alakulat tagjai előtt a leszerelés mellett nyitva áll egy harmadik út is: ha átmennek fehérorosz területre, ahol a műholdképek alapján egy meglévő tábort alakítanak át számukra. A szakértő szerint az előzetes hírek alapján ezer katona maradhatott Prigozsin mellett, de a nagy kérdés, hogy velük mihez kezd Prigozsin, hiszen ha elvesztette az orosz állam támogatását, akkor például ki fogja fizetni ezeket a zsoldosokat és milyen műveletekre. "Elképzelhető, hogy Fehéroroszország területén az orosz katonák oktatására, a tapasztalatok átadására, ilyen jellegű akciókra használhatók lesznek ezek a katonák, de Oroszország területén a Wagner zsoldoscsoport mint szervezet meg fog szűnni" – hangsúlyozta a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×